Агроіндрустрія України

Знищення карантинних рослин. Хто відповідальний

Знищення карантинних рослин. Хто відповідальний
15544 ПЕРЕГЛЯДІВ

На часі – пора цвітіння одного з найнебезпечніших бур’янів - амброзії полинолистої. Вона завдає великої шкоди не лише сільському господарству, але й здоров’ю людини, адже це один із найрозповсюджених в Україні бур’янів-алергенів. У період цвітіння амброзії (з середини серпня до жовтня) у багатьох спостерігається алергійне захворювання. Зважаючи на шкоду, яку амброзія полинолиста наносить як людям, так і навколишньому середовищу, її було віднесено до карантинних бур’янів, тому боротьба з нею має здійснюватися систематично по всій території України.

На кого ж покладається обов’язок знищення небезпечної рослини? Все залежить від того, де саме росте амброзія.

Якщо амброзія росте в населеному пункті на прибудинковій території, знищити її має власник (користувач) будинку, це прямо передбачено Законом України «Про благоустрій населених пунктів». Органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та громадяни зобов'язані утримувати надані в користування чи належні їм на праві власності земельні ділянки і території відповідно до вимог санітарних норм.
Контроль у сфері благоустрою населених пунктів здійснюють органи та особи, визначені Законом України «Про благоустрій населених пунктів», це міські, селищні/сільські ради, місцеві державні адміністрації, інспектори благоустрою населених пунктів.

Якщо ж амброзія розповсюджена на землях сільськогосподарського призначення, знищувати її як і інші карантинні рослини має особа, яка здійснює господарську діяльність, пов’язану з виробництвом, переробкою, зберіганням, транспортуванням, торгівлею рослинами .
Це передбачено Законом України «Про карантин рослин». Крім того вони повинні постійно перевіряти власні земельні ділянки для своєчасного виявлення осередку рослин. У разі виявлення таких рослин, особа повинна протягом доби повідомити про це державного фітосанітарного інспектора. А вже він, в свою чергу, проводить перевірку і, у разі підтвердження, визначає фітосанітарні заходи. Також, державний фітосанітарний інспектор зобов’язаний періодично здійснювати моніторинг земельних угідь з метою своєчасного виявлення вогнищ карантинних бур’янів, у тому числі, амброзій полинолистої.

За порушення встановлених державних стандартів, норм і правил передбачено відповідальність - накладення штрафу:

- на громадян - від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
- на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ефективним знищення амброзії може бути при проведенні усіма землекористувачами, відповідно до Закону України „Про карантин рослин” з квітня до жовтня обстежень земель, які використовують та своєчасному, до цвітіння і створення насіння, знищенню амброзії
здійсненні сільськими, селищними та міською радою постійного контролю за знищенням амброзії землевласниками та землекористувачами на відповідних територіях, особливо у місцях перебування та відпочинку людей: у житлових масивах, парках, скверах, дитячих, лікарських установах.

© 2020 agroindustry.info

Мої відео