Агроіндрустрія України

Борис Філатов забув про героя, і пам`ятник кіборгу Ігорю Біляєву встановили меценати

Борис Філатов забув про героя, і пам`ятник кіборгу Ігорю Біляєву встановили меценати
63043 ПЕРЕГЛЯДІВ

Два роки тому в Дніпрі внаслідок осколкового поранення помер кіборг Ігор Біляєв, позивний «Бешкетник». Йому було 48. У воїна залишились батьки-пенсіонери, матері 74, батькові — 86 років. Старшого сина вони хоронили власним коштом і не змогли встановити пам`ятник.

Мати Валентина Біляєва зібрала всі документи і вирішила звернутися по допомогу до Бориса Філатова 8 вересня на Тополі-2 під час його агітаційної зустрічі з жителями масиву. Проте помічники та охоронці оточили матір кіборга Ігоря Біляєва і не підпустили до очільника міста.

«Я хотіла попросити місто, щоб встановили пам`ятник, а вони не дали навіть сказати йому слово», — плакала матір українського воїна.

Пройшло три тижні, а Валентині Біляєвій з міськради Дніпра так ніхто і не зателефонував. Жінка зі сльозами на очах згадувала, як бігла за Борисом Філатовим.

На цвинтарі у Старих Кодаках на могилі кіборга два з половиною роки стояв дерев`яний хрест. Ця сумна історія розчулила Володимира Нижника, який за роки збройного конфлікту на Сході України зробив більше 100 пам`ятників загиблим воїнам.

«З 2014-го року і до сьогодні всі пишаються кіборгами, навіть вороги їх поважають, а ми поховали й забули про них. Це був шок від того, що я побачив, і пообіцяв матері, що за два тижні тут буде стояти гідний її сина пам`ятник», — говорить підприємець Володимир Нижник.

Пам`ятник заввишки 2,5 метри Володимир Нижник зробив власним коштом. Панахиду за померлим воїном та церемонію освячення пам`ятника провели священики Православної церкви України.

Вшанувати пам`ять кіборга прийшли ветерани АТО та активісти громадської платформи «Ми дніпряни».

«Кіборг, який воював у Донецькому аеропорту, отримав дуже важке поранення, в нього влучили 18 осколків, два з них не змогли дістати. Тому він помер у 2018 році. У нього батько сліпий, а у мами мізерна пенсія. У них не було можливості поставити нормальний пам`ятник», — розповідає голова громадської ради при Дніпропетровській обласній раді Геннадій Бутенко.

«Фактично він один із таких невідомих, але легендарних бійців, які показували приклад у захисті нашої держави, нашого міста», — переконаний заступник голови Дніпровської міської спілки ветеранів АТО Сергій Пайол.

Міжнародний благодійний фонд «Солідарність» Олександра Петровського надав благодійну допомогу батькам Ігоря Біляєва і взяв їх на пожиттєве утримання.

Теги: пам'ятник,кіборг,Борис Філатов,Ігор Біляєв,Володимир Нижник,МБФ Солідарність

© 2020 agroindustry.info

Мої відео