Агроіндрустрія України

Поговоримо про Childfree: модна тенденція чи усталена життєва позиція?

Поговоримо про Childfree: модна тенденція чи усталена життєва позиція?
184582 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ми живемо в такий час, коли жінка ні в чому чоловікові не поступається. Здається, вже немає такої професії, де жінка не могла б себе реалізувати. Все частіше вони вибирають незалежність і самореалізацію, відмовляючись не тільки від чоловічого плеча, а й від дітей. Ні для кого давно не секрет, що мілленіали дорослішають набагато довше, ніж попередні покоління. Зараз світ частіше і частіше стикається з тим, що молоді люди відмовляються мати дітей або хочуть максимум одного, і то тільки після 35 років. Люди, які остаточно вирішили не заводити дітей відносять себе до субкультури чайлдфрі. Цей термін з’явився у 70-х роках минулого століття, але перші об’єднання відбулися лише через 20 років, коли ця течія стала популярною серед країн США та Європейського Союзу. Є 2 позиції ставлення до цього руху: 1) кожен має право вибирати, що він хоче, нічого поганого в цьому немає; 2) це люди егоїсти, на яких погано впливає модна течія.
Всупереч осудженню з боку противників цієї позиції не мати дітей, чайлдфрі набирає популярності. Ця течія про людей, які не хочуть мати дітей з певних причин. Тож які фактори впливають на вибір бездітного образу життя?1. Свобода. Діти забирають практично весь час. Люди бояться завести дітей й забути про вільне життя з повноцінним відпочинком. Навіть залишаючи своє чадо на пару днів бабусі, все одно будеш прив’язаний до дітей думками.
2. Відповідальність. Деякі не можуть або не хочуть нести відповідальність за себе, а тут потрібно стежити ще за кимось.
3. Гроші. Діти — дороге задоволення. І чим старша дитина — тим більше витрати. Хтось просто не може дозволити собі утримання дитини. А хтось любить свій рівень життя більше, ніж дітей.
4. Кар'єра. Як не крути, але догляд за дитиною лягає на жіночі плечі. Слово "декрет" для роботодавця — самі знаєте що. Коли беруть на роботу, то на співбесіді питання "коли збираєтеся в декрет?" звучить вже звично. В більшості випадків сучасній жінці доводиться вибирати між дітьми та кар'єрою.
5. Відсутність кар'єри. Людина без дітей може дозволити собі не стабільну роботу. Людина у якого є діти, повинен шукати роботу зі висхідним доходом.
У психологів є думка з приводу цієї субкультури. Вони вважають, що позицію чайлдфрі диктує страх повторити батьківську модель виховання, від якої дитина постраждала в дитинстві. Причому страх цей може бути несвідомим. Найчастіше в юному віці така позиція є помилковою, бо це нормально хотіти насолодитися своєю молодістю без дітей. Такий термін скоріше данина модною тенденції, бажання виділитися з натовпу, а не серйозна установа. Статистика показує, що більшість з тих, хто не хотів заводити дітей змінюють свої переконання у віці 25-35 років. Але якщо після 35 років людина не змінює своїх переконань, то такі випадки вважаються винятком.
Наразі Україна знаходиться у складному демографічному становищі, де смертність перевищує народжуваність. Дуже важливим чинником народжуваності є шлюбна ситуація в Україні. Зокрема, 50% сімей називають причиною відсутності дітей побутові та економічні проблеми. Це є основною перепоною до бажаної кількості дітей. Тож влада повинна звернути та розв'язувати проблему з продовженням роду в Україні. Для цього потрібно не тільки ввести першу допомогу батькам малюка, а й розв'язати житлову проблему молодих батьків.

© 2020 agroindustry.info

Мої відео