Агроіндрустрія України

Зеленський пропонує скасувати державну монополію на спирт

Зеленський пропонує скасувати державну монополію на спирт
174177 ПЕРЕГЛЯДІВ

Президент вніс до Верховної Ради законопроєкт, що пропонує з 1 січня 2020 року скасувати державну монополію на виробництво спирту. Про це повідомили у пресслужбі Офісу Президента. Якщо парламент підтримає ініціативу, виробляти спирт зможуть підприємства будь-якої форми власності, якщо отримають ліцензію.

Також ліцензовані підприємства зможуть експортувати спирт з України. Очікується, що закон сприятиме детінізації ринку спирту і лікеро-горілчаної продукції.

“Впродовж останніх 10 років виробництво легального харчового спирту в Україні скоротилось у чотири рази. Водночас частка тіньового обороту харчового спирту зросла з 10% у 2007-му до 55% від загального споживання харчового спирту в країні у 2019 році”, — йдеться у тексті законопроєкту.

Документом передбачено, що імпортувати спирт до 1 січня 2022 року зможуть лише підприємства, уповноважені Кабінетом Міністрів.

Нині в Україні монополістом в спиртовій галузі є державне підприємство “Укрспирт”, створене на базі однойменного концерну 2010-го року. Кабмін послідовно виступає за приватизацію “Укрспирту”, керуючись рекомендаціями Міжнародного валютного фонду.  

 

© 2020 agroindustry.info

Мої відео