Агроіндрустрія України

Очільниця Мінеокономіки розповіла про результати економічної політики «Зроблено в Україні»

Очільниця Мінеокономіки розповіла про результати економічної політики «Зроблено в Україні»
334265 ПЕРЕГЛЯДІВ

Перша Віцепрем’єр-міністерка – Міністерка економіки України Юлія Свириденко виступила у Верховній Раді й розповіла про проміжні результати ініційованої Президентом України Володимиром Зеленським економічної політики «Зроблено в Україні». А це 19 мільйонів  гривень компенсації аграріям за придбання вітчизняної техніки. 225 мільйонів гривень грантів, отриманих ветеранами. Підтримка експорту українським ЕКА на 3,12 млрд грн. Запуск підтримки індустріальних парків та проєктів зі значними інвестиціями.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

«Політика «Зроблено в Україні» спрямована на три ключові напрямки — розвиток вітчизняних виробників, стимулювання несировинного експорту та залучення інвестицій у реальний сектор», — розповіла очільниця мінекономіки.

Для підтримки вітчизняних виробників існують:

  • Програма компенсацій аграріям за придбання сільгосптехніки українського виробництва. В реєстрі 86 підприємств та майже 8 тисяч найменувань техніки. 96 заявників отримали майже 19 мільйонів  гривень.  
  • єОселя. Близько 11 тисяч українців отримали житло від початку дії програми єОселя, майже половина із них — цього року. У програмі беруть участь вже 54 забудовники, з них майже 40 доєдналося у 2024 році. 
  • «Доступні кредити 5-7-9». З початку року укладено 11 тисяч кредитних договорів на 43,9 млрд гривень. Відбулася зміна фокуса програми на інвестиційну складову. Також за кредитні кошти підприємці зможуть придбати та встановити електрогенераційні установки, що працюють на газу.
  • Гранти на переробку. Видано 667 грантів на понад 3 млрд грн. Крім того, від початку року програма була розширена на виробництво БПЛА. Також була запущена окрема програма “Створюй” для підтримки виробничих підприємств, які очолюють, або власницями яких є жінки. 
  • Грантова програма «Власна справа». Видано понад 5 тисяч грантів, що дозволить створити 10 тисяч нових робочих місць. Для прифронтових регіонів покращено умови: зокрема для Харківщини максимальний розмір грантів збільшено вдвічі – до півмільйона.
  • Гранти для ветеранів і ветеранок, їхніх дружин та чоловіків. З початку року видано майже півтисячі грантів на 225 мільйонів гривень. 
  • Локалізація — покращено підходи до реєстру виробників, напрацьовано  нормативну базу щодо розширення локалізації. 

Другий ключовий напрямок — стимулювання інвестицій у реальний сектор. Очільниця мінекономіки розповіла про напрацювання у сфері страхування від воєнних ризиків, програми розвитку індустріальних парків та механізми підтримки проєктів зі значними інвестиціями:

  • Страхування від воєнних ризиків — за час від старту програми, до вже доступних інструментів від DFC, MIGA та іноземних ЕКА, додалось також страхування від воєнних ризиків для інвестицій та інвестиційних кредитів від українського експортно-кредитного агентства. Перші угоди вже у процесі підготовки, незабаром будуть рішення.
  • Підтримка розвитку індустріальних парків — завершена робота над необхідною документацією, інструмент підтримки запущений. Відповідно можна отримати співфінансування від держави у співвідношенні 50 на 50 для облаштування інфраструктури та підключення до електричних мереж на суму до 150 млн грн. Для деокупованих територій передбачено співфінансування 80 на 20. Парки вже готують документацію для подачі в Мінекономіки.
  • Підтримка проєктів зі значними інвестиціями — це можливість для інвестора, який готовий вкласти понад 12 млн євро, завозити обладнання без імпортного ПДВ, 5 років не платити податок на прибуток та претендувати на компенсацію до 30% капітальних інвестицій. Перший проєкт вже пройшов 2 етапи оцінки, отримав висновок Мінекономіки про доцільність реалізації. На черзі — напрацювання умов  спеціального інвестиційного договору. Ще два проєкти вже другому етапі розгляду. П’ять інших  готують пакети документів, щоб податися на програму. 

Третій напрямок — підтримка несировинного експорту. Результати напрацювань такі:

  • Морський коридор активно працює і доступний не лише для сировини, але й для продуктів переробки, наприклад, металу. Ним вже скористалося 1737 суден, які з серпня минулого року транспортували 50 млн тонн вантажів. 
  • Інструменти українського ЕКА. Лише за цей рік ЕКА підтримало експорту на 3,12 млрд грн. 1 гривня відповідальності ЕКА конвертувалась у 12,55 грн підтриманого експорту. 
  • Угоди про вільну торгівлю. Від початку року продовжили угоди із Канадою, Великою Британією і ЄС. Це ще більше можливостей для виходу українських експортерів на світові ринки. У 2023 році з 36,182 млрд доларів експорту 26,726 млрд доларів (74%) відбувалося в країни з якими є режим вільної торгівлі та/або тимчасове звільнення від сплати мит.

© 2020 agroindustry.info

Мої відео