Агроіндрустрія України

Міністр економіки: Прагнемо розміновувати землі українською технікою

Міністр економіки: Прагнемо розміновувати землі українською технікою
353034 ПЕРЕГЛЯДІВ

Перший віцепрем’єр-міністр України — Міністр економіки Юлія Свириденко під час зустрічі з амбасадором UNITED24, відомим актором Мішею Коллінзом та режисером Даріусом Мардером розповіла, що Україна прагне, щоб оператори розміновували українську землю технікою вітчизняного виробництва.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

«Україна залишається найбільш забрудненою країною у світі. Близько чверті території вважається потенційно забрудненою. Ми поставили собі за мету – обстежити, в разі потреби розмінувати та повернути в експлуатацію за десять років до 80% цих земель. І з допомогою міжнародної спільноти, наших партнерів та донорів рухаємося до цілі. 

Сьогодні ми нарощуємо спроможності операторів, які очищають територію. Але потреби в техніці та обладнанні залишаються значними. Задовольнити їх ми прагнемо, використовуючи передовсім українську продукцію», — сказала очільниця мінекономіки.

За її словами, економічна політика «Зроблено в Україні», реалізована урядом, покликана сприяти розвитку вітчизняного виробництва, в тому числі техніки та обладнання для розмінування. 

Повідомляється, що на зустрічі амбасадору UNITED24 продемонстрували зразки зробленої в Україні техніки для протимінної діяльності та принципи її роботи. Як зазначає мінекономіки, вітчизняна техніка повністю відповідає визначеним стандартам безпеки для свого класу та є ефективною. Також частину зустрічі присвятили питанням потреб операторів в техніці та обладнанні, а також подальшої співпраці, спрямованої на посилення спроможності операторів.

«Сьогодні нам показали роботу машин для перевезення вибухівки та перевезення персоналу. І для мене, як Міністра економіки, дуже важливо, що це машини вітчизняного виробництва. Але нашим операторам потрібно більше таких машин. Тому продовжуємо спільно працювати на те, щоб мати більше фінансових можливостей для їх придбання», — сказала Перший віцепрем’єр-міністр України.

Довідково зазначається, що Міша Коллінз – відомий американський актор, предки якого колись жили на Київщині,  потім емігрували до Канади. Міша Коллінз всебічно підтримує Україну тому відразу відгукнувся на запрошення Президента України Володимира Зеленського та став амбасадором фандрейзингової платформи UNITED24 за напрямком «Гуманітарне розмінування».

Кошти, зібрані Мішею Коллінзом в рамках проєкту UNITED24, були спрямовані на придбання Піротехнічної машини з перевезення вибухонебезпечних предметів.

  • Нагадаємо, що раніше пресслужба Міністерства економіки України повідомляла про використання Кабінетом Міністрів України 3 мільярдів гривень, передбачених у державному бюджеті для компенсацій витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення. Зміни до постанови передбачають компенсації як для фермерів, землі яких уже розміновані сертифікованими операторами протимінної діяльності в період з 24 лютого 2022 року до 15 квітня 2024 року, так і для фермерів, які лише планують розпочати розмінування власних с/г ділянок або на яких працюють як орендарі. Держава компенсуватиме 80% вартості розмінування.
  • Мінекономіки зазначає, що відповідно до постанови право на компенсацію за розмінування земель сільськогосподарського призначення мають ті сільськогосподарські виробники, землі яких знаходяться на деокупованій території поза зоною бойових дій. Факт забруднення таких ділянок вибухонебезпечними предметами повинен підтвердити Центр протимінної діяльності за результатами нетехнічного обстеження, проведеного сертифікованим оператором протимінної діяльності. 

© 2020 agroindustry.info

Мої відео