Агроіндрустрія України

Що передбачає співпраця Міненерго та Радою експертів РНБО

Що передбачає співпраця Міненерго та Радою експертів РНБО
299963 ПЕРЕГЛЯДІВ

Концепція розвитку розподіленої генерації, над якою працює Міністерство енергетики України спільно з Радою експертів РНБО, передбачатиме впровадження на місцях технології «розумних мереж», створення у громадах «хабів» генерації й накопичення теплової та електроенергії, впровадження когенераційних установок, збільшення генерації з відновлюваних джерел енергії, будівництво обʼєктів гідрогенерації та систем накопичення.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

За дорученням Міністра енергетики Германа Галущенка Міненерго провело спільну нараду. Сторони обговорили спільні дії у прискоренні розвитку розподіленої генерації. Зокрема, необхідність реалізації пілотних проєктів у низці регіонів, актуалізацію законодавства, яке регламентує питання проєктування, будівництва та експлуатації електричних установок, мереж, систем, оновлення спеціалізованого програмного забезпечення. представників Міненерго та членів Ради експертів з питань енергетичної безпеки РНБО України.

У Міністерстві пояснюють, що це важливо через те, що децентралізація енергосистеми з акцентом на розподілені генеруючі потужності, установки зберігання енергії, системи керування попитом, збільшення частки ВДЕ безпосередньо посилюють енергетичну безпеку країни та є пріоритетними завданнями, поставленими Президентом України Володимиром Зеленським.

«Україна зіштовхнулась із надзвичайними викликами минулої зими. Ми побачили вразливі місця нашої централізованої енергосистеми. Уже напрацьовані рішення, які дозволять забезпечити електропостачання, принаймні підприємств критичної інфраструктури, в умовах цілеспрямованих атак ворога. Ці заходи передбачені оновленою Енергетичною стратегією до 2050 року. Ми також прагнемо стимулювати активність споживача та заохочувати енергозбереження», — заявив під час наради заступник міністра енергетики Ярослав Демченков.

Співпраця Міненерго та Радою експертів РНБО передбачає впровадження на місцях технології «розумних мереж», створення у громадах «хабів» генерації й накопичення теплової та електроенергії, впровадження когенераційних установок, збільшення генерації з відновлюваних джерел енергії, будівництво обʼєктів гідрогенерації та систем накопичення. Своєю чергою Міністерство енергетики вже реалізовує низку проєктів розподіленої генерації. Йдеться, зокрема, про будівництво газотурбінних і газопоршневих електростанцій, встановлення сонячних панелей на обʼєктах соціальної інфраструктури в різних регіонах тощо.

«РНБО та Міністерство енергетики мають укладені меморандуми про співробітництво з різними партнерами в США та ЄС. Зараз той час, коли нам потрібна допомога наших міжнародних партнерів у створенні децентралізованої стійкої енергосистеми. За умови відповідної модернізації мережевої інфраструктури з підвищенням рівня її автоматизації та управління розподілена генерація забезпечить доступ споживачів до локальних енергоресурсів при суттєвих мережевих чи балансових обмеженнях», — підкреслив заступник очільника Міненерго.

Додається, що після реалізації перших пілотних проєктів планується уточнити план розвитку розподіленої генерації, вдосконалити усі процеси та масштабувати вдалі рішення на інші територіальні громади.

Раніше повідомлялось, що в Одесі проведуть ремонтні кампанії, посилять фізичний захист об’єктів енергетичної інфраструктури, нарощуватимуть генерації та забезпечення автономними резервами живлення на випадок відсутності електропостачання.

© 2020 agroindustry.info

Мої відео