Агроіндрустрія України

$2 млрд збитків внаслідок підтриву Каховської ГЕС

$2 млрд збитків внаслідок підтриву Каховської ГЕС
376564 ПЕРЕГЛЯДІВ

російська армія нанесла щонайменше $2 млрд прямих збитків внаслідок підриву Каховської гідроелектростанції (ГЕС).  

 Про це свідчать результати детального аналізу, здійсненого в межах проєкту «росія заплатить» командою KSE Institute (аналітичний підрозділ Київської школи економіки) у співпраці з Офісом Президента України, Міністерства економіки України та Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України. 

 Як повідомляють в KSE Institute, трагедія призвела до значних пошкоджень житлово-комунального сектора та енергетики, а також до значних непрямих збитків сільському господарству через втрату іригації регіону. 

 Якщо говорити за житлове господарство, то ситуація складається наступна: найбільших втрат зазнав житловий фонд населених пунктів Херсонської та Миколаївської області. На Миколаївщині підтоплено більш ніж 500 приватних будинків в сільській місцевості. У Херсонській області точну загальну кількість пошкоджених або зруйнованих житлових будинків неможливо визначити через часткову тимчасову окупацію області.  Але попередні оцінки говорять, що близько 20-30 тис будинків* попали в зону підтоплення, з яких принаймні 150 багатоповерхових будинків в місті Херсон. 

 Армія російської федерації завдала шкоди на суму $950 млн через затоплення приватних будинків та супутньої інфраструктури, основна частина з яких припадає на лівий берег Дніпра, що наразі знаходиться в тимчасовій окупації.  

 Також через російське вторгнення Україна додатково понесе витрати на будівництво водогонів. Через падіння рівня води у Каховському водосховищі без водопостачання може залишитися значна частина Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей. Державі доведеться заплатити $41 млн (1,5 млрд грн) для ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС. 

 У сфері енергетики понад чверть загальної суми збитків через підрив ГЕС — $586 млн — повʼязані безпосередньо з руйнуванням Каховської гідроелектростанції, яка має потужність 334,8 МВт і не підлягає відновленню, та дамби. Загальні збитки сягнули $624 млн.  Річні економічні збитки від руйнування ГЕС завдані державній компанії Укргідроенерго складають понад $100 млн.  Потреби на  побудову нової ГЕС аналогічної потужності складуть близько$1 млрд. 

 Аналітичний підрозділ Київської школи економіки зазначає, що внаслідок затоплення, втрачено електромережі у затоплених населених пунктах, а також затоплено 17 автозаправних станцій та 2 нафтобази.

Щодо завданої шкоди транспортній інфраструктурі, за словами аналітиків збитки сягають $311 млн. Зазначається, що понад 290 км доріг постраждали від повені. Частина міжнародних та регіональних доріг затоплені. Найбільш зруйнованими є комунальні дороги — понад 50% від загальної довжини. Окрім цього, протягом перших днів після підриву дамби частина мостів та менших дамб у Миколаївській та Херсонській областях були тимчасово затоплені, що також може мати вплив на втрату їх вартості.

Промислові підприємства та інший бізнес втратили внаслідок підриву за попередніми оцінками вже $105 млн.

Сільське господарство постраждало від підриву дамби, оскільки російські військовослужбовці знищили посіви сільськогосподарських культур, поголів’я худоби та риби на суму $25 млн.

У KSE Institute підкреслюють, що орієнтована сума збитків, завдана навколишньому середовищу, оцінюється у $1,5 млрд (за даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів). 150 тонн нафти витекло під час вибуху дамби. Рівень солоності Чорного моря біля Одеси майже втричі нижчий норми.

Теги: Каховська ГЕС,підрив дамби

© 2020 agroindustry.info

Мої відео