Агроіндрустрія України

Огляд дезінформації: фейкова обкладинка французького журналу CHARLIE HEBDO, дискредитація українських командирів

Огляд дезінформації: фейкова обкладинка французького журналу CHARLIE HEBDO, дискредитація українських командирів
323927 ПЕРЕГЛЯДІВ

Цього тижня російська пропаганда активно дискредитувала як президента, так і Збройні Сили України своїми заявами, переважно працюючи на іноземну аудиторію.

Наприклад, у телеграм-каналах поширювали обкладинки французького журналу CHARLIE HEBDO та німецького видання Handelsblatt. У першому випадку пропагандисти зобразили Володимира Зеленського, який тримає загиблого з підводного човна «Титан», щоб той перерахував гроші на допомогу Україні. У другому — обкладинка із заголовком «Це не контрнаступ — це кривавий краш-тест». На обкладинці зображений знищений танк Leopard, що нібито натякає на провал Збройних сил України під час контрнаступу. 

Центр протидії дезінформації розвінчує цю інформацію та наголошує, що випусків з такими обкладинками не існує.

Також фахівці проєкту НотаЄнота розповіли, що вороже вкид-відео, спрямоване дискредитувати українських командирів загалом і 59-ї бригади зібрав понад 300 тисяч переглядів.

Вони знайшли першоджерело поширення дезінформаційного відео. Ним був російський пропагандист-воєнкор руденко. Проте жодних доказів автор не вказує. Не відомо ні про місце, ні про учасників відео. Проте, є закадровий голос, в якому нібито командир закидає гранату у військовослужбовців, які нібито не тримали позиції. НотаЄнота наголошує, що такі вкиди регулярно роблять саме російські пропагандисти.

Кремлівські ресурси навіть намагались приховати свої злочини, перекидаючи відповідальність на українських військових. Йдеться про ситуацію на Харківщині, коли військові російської армії підірвали аміакопровід у Куп’янському районі. Пропагандисти поширюють відео хмари аміаку і заявляють, начебто у повітрі здійнялося понад 100 тонн речовини, яка потрапила на позиції ЗСУ. Унаслідок цієї хмари є загиблі, а також багатьох з отруєнням відправили до госпіталів.

Аналітики VoxCheck заявили, що інформація не відповідає дійсності. В аміакопровід влучили російські військові, внаслідок чого стався невеликий витік аміаку. До того ж немає жодної інформації про постраждалих. Жодних повідомлень від офіційних осіб або в українських  медіа про те, що аміак розповсюдився на позиції ЗСУ. Також немає жодних доказів, що багатьох з отруєнням повезли в госпіталі.

Окрім цього, пропагандисти маніпулювали темою мобілізації в Україні. Мовляв, втрати української армії величезні, тому держава оголосила про "загальну мобілізацію", що нібито почалась «справжня облава на чоловіків призовного віку.

Приводом для таких заяв стала новина про необхідність чоловікам в Івано-Франківську та Києві протягом 10 діб з’явитися у військкомат, якщо вони ще не отримували персональних повісток. Але проєкт StopFake повідомляє, що насправді нічого нового в процесі мобілізації в Україні не відбулося, окрім факту появи нагадування від деяких територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки (ТЦК та СП) про те, що загальна мобілізація в країні триває і військовозобов’язані особи мають "з повісткою або без" з’явиться до місцевих ТЦК для перевірки даних. 

Щоб підкреслити "корумпованість" ЗСУ, російські медіа та навіть держоргани, як-от МЗС, поширюють репортаж мексиканського каналу, на якому можна помітити бійця наркокартелю з протитанковим гранатометом AT4. Вони стверджують, що цю зброю мексиканські злочинці отримали від України, адже Захід постачав такі гранатомети для ЗСУ.

Однак немає підстав вважати, що Україна продала гранатомети будь-якій країні чи організації. Про це пишуть аналітики проєкту VoxCheck. Вони наголошують, що деякі країни Південної та Північної Америки мають на озброєнні AT4, тож бойовики могли придбати AT4 на місцевому чорному ринку.

Теги: війна в Україні,Фейки,фейк,дезінформаційні кампанії,дезінформація, пропаганда,Російські пропагандисти

© 2020 agroindustry.info

Мої відео