Агроіндрустрія України

Свириденко: "Понад 100 тисяч гектарів вже готові до здійснення на них господарської діяльності"

Свириденко: "Понад 100 тисяч гектарів вже готові до здійснення на них господарської діяльності"
326200 ПЕРЕГЛЯДІВ

За словами політикині Юлії Свириденко понад 100 тисяч гектарів землі, які були забруднені внаслідок російського вторгнення,  готові до здійснення на них господарської діяльності.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Зазначається, що над розробкою Стратегії протимінної діяльності працює Міжвідомча робоча група з питань гуманітарного розмінування і це рішення підтримали на засіданні Національного органу з питань протимінної діяльності 16 червня 2023 року.

В Міжвідомчій робочій групі з питань гуманітарного розмінування представлені усі державні інституції, пов'язані з процесом гуманітарного розмінування. Відтак, логічно, щоб напрацювання Стратегії, як ключового документа, який визначатиме політику у сфері гуманітарного розмінування в наступні роки відбувалося саме в рамках МРГ. 

«В рамках МРГ буде створено робочу групу, яка напрацьовуватиме Стратегію. Органам виконавчої влади запропоновано подати кандидатури до складу групи. Плануємо залучити до роботи усіх зацікавлених осіб, щоб розробити максимально дієвий та практичний документ», — заявила Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України, голова Міжвідомчої робочої групи з питань гуманітарного розмінування Юлія Свириденко. 

У Міністерстві додають, що під час засідання розглядались й інші актуальні питання розмінування. Національний орган з питань протимінної діяльності підтримав пропозицію Міністерства економіки щодо розробки експериментальної постанови Уряду, яка значно спростить  виробництво, сертифікацію та закупівлі спеціальної техніки для розмінування Міністерством оборони, МВС та іншими операторами протимінної діяльності. Попередньо пропозиція була обговорена на засіданні МРГ з питань гуманітарного розмінування.

Також Юлія Свириденко наголосила на ключовому завданні для України у сфері гуманітарного розмінування, а саме посилення спроможностей наших розміновувачів. Розробка та ухвалення Урядом рішення дозволить пришвидшити процес насичення підрозділів необхідною технікою та обладнанням.

Окрім цього національний орган підтримав пропозицію Міністерства аграрної політики та продовольства України щодо коригування площ територій, що потребують розмінування.

Юлія Свириденко заявила, що нинішні плани з обстеження та очищення території виконуються з випередженням. До того ж значні потенційно забруднені площі після обстеження не потребують розмінування.

"Ухвалені раніше плани з обстеження та очищення території виконуються з випередженням. При цьому значні потенційно забруднені площі, як показало їх обстеження, не потребують розмінування. Наразі з 470 тисяч гектарів земель сільгосппризначення, визначених для пріоритетного очищення, понад 100 тисяч гектарів вже готові до здійснення на них господарської діяльності. Тому плани будемо корегувати", — сказав політикиня.

Як зазначають у Міністерстві економіки, план заходів із розмінування (гуманітарного розмінування) земель сільськогосподарського призначення розрахований на чотири роки та передбачає повернення в експлуатацію 470 тисяч гектарів земель сільгосппризначення. У 2023 році можливо повернути в експлуатацію до 165 тисяч га земель, або близько 35% з визначених Планом.

Нагадаємо, що раніше Юлія Свириденко переговорила онлайн із Міністром міжнародної торгівлі, сприяння експорту, малого бізнесу та економічного розвитку Канади Мері Нг. Темою обговорення було  продовження терміну дії режиму скасування всіх обмежень для експорту української продукції до Канади.

Теги: Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко,Міністерство економіки України,гуманітарне розмінування територій,розмінування територій, Російська агресія , війна в Україні

© 2020 agroindustry.info

Мої відео