Агроіндрустрія України

Оцінка потреб пунктів перетину українсько-польського кордону. Чому це важливо?

Оцінка потреб пунктів перетину українсько-польського кордону. Чому це важливо?
307890 ПЕРЕГЛЯДІВ

5-6 травня Комітет Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу та Консультативна місія Європейського Союзу в Україні (КМЄС) відвідали Волинську та Львівську області задля оцінки потреб пунктів перетину українсько-польського кордону.

Про це повідомляє пресслужба Верховної Ради України.

Під час з'їзду вдалось оцінити: збільшення пропускної спроможності, посилення безпеки, покращення інфраструктури, налагодження тіснішої міжвідомчої координації та переглянути перспективу міжнародної підтримки транскордонної співпраці з боку Європейського Союзу та інших міжнародних партнерів.

У перший день делегація здійснила візит до пунктів перетину кордону "Ягодин" у Волинській області та "Угринів", "Краківець" і "Шегині" у Львівській області.

У пресслужбі повідомляють, що члени делегації вивчали інфраструктуру пунктів пропуску, а також проблеми, пов'язані з ветеринарним та фітосанітарним контролем. Разом з ними були присутні представники міністерств і відомств, регіональних органів влади, Єврокомісії, Представництва ЄС в Україні, проєктів ЄС, що займаються питаннями інтегрованого управління кордонами, а також Міжнародної організації з міграції.

На другий день відбулось виїзне засідання Комітету з питань інтеграції України до ЄС, на якому підвели підсумки поїздки та завдання щодо покращення роботи пунктів перетину українсько-польського кордону. Також згадувався стан реалізації Стратегії інтегрованого управління кордонами та підтримки з боку Європейського Союзу і можливості спільного контролю на українсько-польському кордоні.

"Важливо, що ми провели цю зустріч за участі представників центральних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, а також наших європейських партнерів після нашої робочої поїздки до пунктів пропуску. За результатами спільного з КМЄС візиту та виїзного засідання Комітету у Львові ми підготуємо офіційні рекомендації для центральних та регіональних органів влади про те, що можна вирішити на законодавчому, виконавчому рівні та у тісній співпраці між українським та польським урядами, а також Європейським Союзом", — заявила голова Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе.

На її думку, українсько-польський кордон має стати внутрішнім кордоном ЄС, ось чому потрібно вже зараз пропрацьовувати всі рішення щодо розбудови прикордонної інфраструктури з урахуванням стратегічних цілей. Іванна Климпуш-Цинцадзе впевнена, що Україна повинна інвестувати у мобільну інфраструктуру, яка після вступу України до ЄС буде перенесена на зовнішній кордон ЄС, який проляже на Півночі та Сході Україні, коли з усієї території України будуть вигнані російські окупанти.

Вона наголошує, що на сьогодні урядова Стратегія інтегрованого управління кордонами не звертає увагу на важливі шенгенські вимоги й до цього часу не вдалось налагодити автоматизований обмін інформацією між українськими митниками та прикордонниками.

Перший заступник голови Комітету Вадим Галайчук сказав: “Процес інтегрованого управління кордонами надзвичайно важливий не лише для впорядкування черг на кордонах і створення комфортної та безпечної інфраструктури. Він також має вирішити стратегічне завдання поєднання України з транспортними коридорами Європи. Україна за її транзитним потенціалом є дуже важливим гравцем. Тому це питання не лише кордонів, але і досить глобальних змін в транспортному сполученні Європи”.

Своєю чергою на думку секретаря Комітету Валентина Наливайченка українсько-польський кордон - це кордон союзників, тому Україні важливо співпрацювати з Польщею та Європейським Союзом, щоб кордон був безпечним та комфортним для громадян.

Теги: ВРУ, Верховна Рада, Україна, Польща

© 2020 agroindustry.info

Мої відео