Агроіндрустрія України

Чи задовольнила Україну нещодавна зустріч президента України з Єврокомісією та Європейською радою?

Чи задовольнила Україну нещодавна зустріч президента України з Єврокомісією та Європейською радою?
372788 ПЕРЕГЛЯДІВ

3 лютого 2023 року відбувся саміт Україна-ЄС у Києві. Це подія, на якій зібрались разом президенти України, Єврокомісії та Європейської ради.

«Сьогодні Україна зробила ще один крок до членства в ЄС. Наш вступ в Євросоюз вже не підлягає сумніву. Питання лише «коли саме». Я пам‘ятаю багато самітів Україна-ЄС. Але сьогодні була якась фундаментальна зміна атмосфери. Це були переговори ЄС із його майбутньою державою-членом. І розмова нашого Президента з лідерами ЄС Урсулою фон дер Ляєн і Шарлем Мішелем була надзвичайно дружньою», — написав на своїй сторінці в Instagram Дмитро Кулеба.

Судячи з реакції міністра закордонних справ Україні вдалось повністю змінити свій старий образ в очах європейських партнерів, тому слід очікувати хороших новин.

Наразі ми маємо спільний документ з підбитими позиціями та вимогами обох сторін, який є результатом саміту. Тому опишемо головні висновки цієї зустрічі.

1. Лідери ЄС приїхали до столиці повідомити, що Україна точно буде членом Європейського Союзу.

2. Перемовини про вступ розпочнуться після виконаних 7 критерії. Саміт додатково наголошує, що «доробити згодом» не вийде, але українська сторона це розуміє.

3. ЄС відмовлявся надати Україні звіт раніше ніж восени, проте оцінку виконання семи критеріїв можна очікувати вже цієї весни. В України буде можливість провести роботу над ранішніми помилками, а також повноцінне проведення реформ, щоб у 2023 році розпочати перемовини про вступ в ЄС.

4. Європейський Союз задоволений реформаторськими зусиллями України не дивлячись на війну в країні та закликав продовжувати рухатись в тому ж напрямку.

5. ЄС підкреслив, що обійти вимоги щодо реформи Конституційного Суду не вдасться [У переліку з 7 критеріїв цей пункт є на першому місці для руху до вступу в ЄС].

6. Боротьба України з корупцією та забезпеченні ефективної антикорупційної структури достойно прогресує, чим задоволений ЄС.

7. Заперечення щодо питання нацменшин викликали Угорщина та Румунія. Але експерти вважають, що рамковий закон цілком нормальний. Детальніше це питання розгляне Венеціанська комісія.

8. Євросоюз (і не тільки він) підтримали ініціативу України адаптовувати своє законодавство до права ЄС ще до початку офіційних переговорів про вступ.

9. ЄС призупинить дії всіх тарифів на імпорт з України до ЄС ще на рік, який працює з червня 2022 року для допомоги українським виробникам під час війни.

10. Незабаром сторони мають домовитись про скасування плати за роумінг. Рішення приймуть в найближчі місяці.

11. Ймовірна дата укладання угоди щодо «промислового безвізу» — 2024 рік.

12. Сформований фундамент для додаткових санкцій проти російської федерації. Зокрема, вони торкнуться сфери виготовлення росією безпілотників. На цьому наполягає Україна.

13. ЄС ставить знак дорівнює між анексією Криму та окупацією східних областей, що відкриває можливість звільнити Крим військовим шляхом.

14. Євросоюз підтримую створення міжнародного трибуналу для російських злочинців. Це головний пріоритет України у сфері міжнародного правосуддя. Ще донедавна такої підтримки не було, але тепер можна сподіватись, що буде створено механізм переслідування за російськими політиками та військовими.

15. Європейський Союз підтримує умови «Мирного плану», представленого Володимиром Зеленським на саміті G20. Зокрема, це стосується умов капітуляції росії та відбудова України.

16. Українці матимуть право на прихисток у країнах Євросоюзу до кінця війни.

17. ЄС нагадав про своє зобов‘язання допомагати відбудовувати об‘єкти інфраструктури, не чекаючи кінця війни [Йдеться про схему fast recovery].

18. Також Євросоюз допоможе вдосконалювати залізничні та дорожні сполучення, необхідні для торгівлі.

19. Європейський Союз підтримує використання російських коштів для відбудови України.

Теги: ЄС, Україна, Євросоюз,євроінтеграція, реформи

© 2020 agroindustry.info

Мої відео