Агроіндрустрія України

Вчені вперше помітили, що шимпанзе використовують комах для самолікування

Вчені вперше помітили, що шимпанзе використовують комах для самолікування
305349 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

 

Шимпанзе ловлять комах та прикладають їх на свої поранення, а також на поранення інших, скоріш за все для лікування. 

 

Таку поведінку у тварин було помічено вперше, одна тварина наносить ліки на поранення іншої це може бути ознакою корисних нахилів у шимпанзе, подібних до емпатії у людей. 

 

Мета проєкту, очолюваного приматологом Тобіасом Дешнером та когнітивним біологом Симоною Піка, полягає в тому, щоб вивчити відносини та взаємодії між шимпанзе, а також те, як вони полюють, використовують інструменти, спілкуються та тренують свої когнітивні навички. Результати опубліковані у понеділок у журналі Current Biology. 

 

За словами біолога, скоріш за все у шимпанзе є не тільки уявлення про види їжі (рослини, комахи, мавпи, птахи та рептилії) але, ймовірно, і про характеристики інших видів тварин, які допомагають протистояти травмам 

 

Вперше самолікування було помічено, коли волонтер проєкту Алессандра Маскаро спостерігала за взаємодією матері шимпанзе та її сина. У маленького була поранена нога та схоже його мати лікувала її. За словами волонтера, у матері було щось між губами, а потім вона приклала її до рани. 

 

Команда виявила 76 випадків використання шимпанзе комах на своїх ранах та ранах інших людей за 15 місяців, з листопада 2019 року до лютого 2021 року. 

 

Також відомо що шимпанзе не єдині тварини, хто лікують. Самолікування ще помітили у ведмедів, слонів та бджіл

 

© 2020 agroindustry.info

Мої відео