Агроіндрустрія України

Юристка системи БПД Миколаївщини відстояла право клієнтки на пільгову пенсію

Юристка системи БПД Миколаївщини відстояла право клієнтки на пільгову пенсію
260956 ПЕРЕГЛЯДІВ

Все життя пропрацювала фельдшером-лаборантом, щодня стикаючись із збудниками тяжких хвороб, чим наражала на небезпеку своє здоров’я та здоров’я своїх близьких, а коли настав час оформляти пенсію отримала відмову. Пенсійний фонд відмовив у пенсії на пільгових умовах, не врахувавши майже 17 років стажу роботи із шкідливими та важкими умовами праці. З такою проблемою до Миколаївського бюро правової допомоги звернулась мешканка регіону. Допомогла вирішити ситуацію заступниця начальника бюро Тетяна Брюханова.

Як розповіла клієнтка, вона звернулася до Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області з питанням щодо переведення її з пенсії за вислугу років на пенсію за віком на пільгових умовах списком №2, адже таке право вона отримала працюючи фельдшером-лаборантом клініко-діагностичної  лабораторії КНП ММР "Центр соціально-значущих хвороб". У відповідь отримала відмову, обґрунтовану тим, що вона не має необхідної кількості стажу для переведення, при цьому стаж роботи із шкідливими та важкими умовами праці період роботи з 2013 по 2020 роки зараховано не було, через те що відсутні дані про проходження атестації робочого місця.

«Справи щодо призначення пенсії на пільгових умовах вимагають великої скрупульозності, оскільки, навіть, малозначуща деталь може бути вирішальним пазлом усієї справи. У таких справах важливо звертати увагу на усі документи, які є у клієнта або, які можна отримати додатково, а також детально вивчати судову практику, в тому числі Верховного Суду», - зазначає заступниця начальника Миколаївського бюро Тетяна Брюханова.

Відтак ознайомившись із наявними матеріалами юристка зробила запит до управління Держпраці щодо підтвердження умов праці клієнтки в КНП ММР "Центр соціально значущих хвороб" як працівника, який безпосередньо обслуговував хворих у туберкульозних та інфекційних закладах, що дають право на пільгову пенсію. У відповідь отримала інформацію про те, що первинна атестація робочого місця фельдшера-лаборанта була проведена у 2015 році, за період з 2003 року по 2015 рік атестація не проводилась. Однак чи можна покладати відповідальність за не проведення атестації робочого місця на працівника та чи може це стати підставою для відмови у призначені пенсії на пільгових умовах?

Відповідь знаходимо в порядку проведення атестації робочих місць, де чітко зазначено, що відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства, водночас працівник не наділений жодними повноваженнями, які б могли вплинути на своєчасність та правильність проведення атестації. Цієї позиції додержується і Велика Палата Верховного Суду, визначаючи, що не проведення або несвоєчасне проведення атестації робочих місць власником підприємства не може бути підставою для відмови у призначенні пенсії за віком на пільгових умовах. Відповідальність за не проведення або несвоєчасне проведення атестації робочих місць покладається на власника підприємства, при цьому контролюючу функцію у відносинах щодо проведення атестації робочих місць на підприємстві виконує держава в особі відповідних контролюючих органів, а не працівник.

Ці доводи юристка виклала в позові, який подала до Миколаївського окружного адміністративного суду. За результатом розгляду справи суд своїм рішенням визнав неправомірними дії  Головного управління ПФУ в Миколаївській області та зобов’язав відповідача зарахувати страховий стаж роботи позовниці з 2003 по 2020 рік до стажу роботи із шкідливими та важкими умовами праці до пільгового стажу для призначення пенсії за віком на пільгових умовах за списком №2.

 

Ця справа в Єдиному державному реєстрі судових рішень № 400/8129/21

© 2020 agroindustry.info

Мої відео