Агроіндрустрія України

Парламент підтримав антитютюновий законопроєкт №4358 у другому читанні

Парламент підтримав антитютюновий законопроєкт №4358 у другому читанні
99905 ПЕРЕГЛЯДІВ

Верховна Рада у другому читанні ухвалила  комплексний антитютюновий законопроєкт №4358. 317 депутатів підтримали документ, який спрямований на захист дітей та підлітків від куріння. Розробка антитютюнового законопроєкту №4358 була ініційована народним депутатом України Ладою Булах та підтримана Головою профільного Комітету Михайлом Радуцьким. Норми антитютюнового законопроєкту підтримали МОЗ України, міжнародна та українська антитютюнова громадськість.

 

«Вперше з 2012 року Парламент вніс позитивні зміни до антитютюнового законодавства. Таким чином Україна  зробила величезний крок до посилення захисту дітей та молоді від куріння як тютюнових виробів, так і нарешті електронних пристроїв для куріння, які також становлять загрозу для здоров’я.  Я вдячна всім колегам, які підтримали ухвалення комплексного антитютюнового законопроєкту №4358 та провели надзвичайну роботу з його підготовки», – зазначила народний депутат України Лада Булах, авторка антитютюнового законопроєкту №4358.

 

Комплексний антитютюновий законопроєкт №4358 запроваджує європейські вимоги до захисту населення від шкоди тютюну та електронних пристроїв для куріння відповідно до євроінтеграційної Директиви 2014/40/ЄС та Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Ці норми передбачають обмеження на застосування тютюновою індустрією маркетингових технологій, спрямованих на підвищення привабливості тютюнових виробів, стимулювання продажів і створення ілюзії меншої шкоди. Завдяки впровадженню норм передбачених Директивою, у ЄС вдалося знизити куріння серед дітей на 20% та серед дорослих (від 15 років) на 12,5%.

«Хочу подякувати народним депутатам, завдяки ухваленому рішенню, діти, народжені в Україні за час роботи Верховної Ради 9-го скликання, не потраплять у майбутньому в пастку залежності від нікотину. Прошу Голову Парламенту, та Президента України якнайшвидше підписати цей законопроєкт!», – підкреслив голова парламентського Комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький.

 

 

 

Серед основних нововведень законопроєкту № 4358 можна виділити такі:

 

      Куріння пристроїв для нагрівання заборонятиметься у всіх місцях, як це вже є з сигаретами та електронними сигаретами (зокрема школи, лікарні, заклади харчування, робочі місця) – бездимне середовище в Україні буде збережено;

      запроваджується заборона реклами електронних пристроїв для куріння – безпечного куріння не існує;

      будуть запроваджені медичні попередження на пачках електронних пристроїв для куріння, а на сигаретах медичне попередження збільшиться до 65% від розміру упаковки;

      забороняється продаж сигарет зі смаками та ароматом (приміром, фруктів, ягід чи солодощів) – наразі це діє як своєрідний "гачок" і приманка для залучення дітей до куріння.

 

«Вітаю усіх українців з прийняттям такого проривного і дуже важливого Закону, який впродовж багатьох років буде рятувати нові життя та допомагати Україні подолати епідемію тютюнокуріння», – підкреслив заступник Міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін

 

«Цей законопроєкт передбачає доволі жорсткі обмеження: забороняє рекламу пристроїв для нагрівання електронних сигарет, продаж тютюнових виробів та рідин з ароматизаторами, забороняє куріння електронних сигарет у громадських місцях, встановлює медичне попередження про негативні наслідки куріння розміром 65% від площі упаковки електронних сигарет», – заявив виконавчий директор громадської організації «Життя» Дмитро Купира.

 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку понад 8 млн людей в усьому світі помирають через хвороби, спричинені вживанням тютюну, а в Україні куріння забирає в середньому 85 000 життів. Не меншої шкоди куріння завдає й економіці: за розрахунками експертів, щорічні економічні втрати складають 3,2% ВВП України або близько 90 млрд грн внаслідок ранньої втрати працездатності курцями та витратами на лікування хвороб, викликаних курінням.

 

 

Контактна особа: Дмитро Полонський, медіакоординатор ГО “Життя”», 063 344 12 69, dmytro.p@center-life.org

 

 

Теги: 4358,Антитютюнове законодавство,Булах,Радуцький

© 2020 agroindustry.info

Мої відео