Агроіндрустрія України

ВИРУБКА ЛІСІВ В УКРАЇНІ – ПРОГРАМА НА ЗНИЩЕННЯ ЛЮДСТВА

ВИРУБКА ЛІСІВ В УКРАЇНІ – ПРОГРАМА НА ЗНИЩЕННЯ ЛЮДСТВА
280027 ПЕРЕГЛЯДІВ

Наразі проблема вирубки дерев актуальна для всіх континентів землі, та маємо визнати, що найбільш гостро ця проблема стоїть в країнах Західної Європи, Південної Америки, Азії.

Ряд фактів, що вказують на  серйозність масштабів катастрофи вирубки лісів:

·       у світі вже знищено більше половини тропічних лісів, а для їх відновлення будуть потрібні сотні років;

·       наразі ліси займають лише 30% суші;

·       підвищення в атмосфері окису вуглецю на 6-12% є наслідком регулярної вирубки дерев;

·       у світі щохвилини зникає територія лісу, яка за розмірами дорівнює кільком футбольним полям.

Проблема збезлісення пов’язана з інтенсивним знищення лісів набула катастрофічних масштабів і в Україні.

Однією з найбільших екологічних проблем України сьогодні є погіршення стану лісів. Експорт деревини в Європу, та діяльність браконьєрів у зелених зонах які регулярно вирубують кругляки та незаконно їх збувають давно перетнула «червону межу».

        Екологи та звичайні громадяни України б’ють на сполох! Вирубування лісів в Україні особливо у зимовий період досягає критичного рівня. Фактором недбальства котре призводить до жахливих наслідків є також  недосконале управління лісогосподарською діяльністю. Незаконні вирубки покриваються службовими особами лісогосподарських організацій. Проведення об’єктивних розслідувань по зловживанням з боку відповідальних посадових осіб блокуються правоохоронними органами за подачі зацікавлених, у такому розвитку подій, посадовців вищої ланки. 

Нераціональне використання та управління лісовими ресурсами призводить до  втрати зеленого масиву та негативного впливу на навколишнє середовище. Наслідками винищення лісових насаджень є:

·       виникнення глибоких ярів на спустілих територіях;

·       поява руйнівних обвалів і селів;

·       знищення фотосинтезуючої фітомаси, що виконує важливі екологічні функції;

·       газовий склад атмосфери стрімко погіршується, гідрологічний режим водних об'єктів змінюється в негативному напрямку;

·       безповоротно зникають численні види  рослинного і тваринного світу;

·       знищується ціла екосистема;

·       відбувається активізація ерозійних процесів.

Неправильна експлуатація лісів призводить не тільки до їх знищення, а й до заміни хвойних та інших цінних порід на м’яколистяні (березові, осикові та ін.), в яких деревина низької якості. За останні роки скорочуються площі передусім старих, зрілих лісів.  

          Припиненню знищення українських лісів повинне передувати скорочення промислових розробок лісів та розробки системи більш якісної переробки сировини і раціонального використання відходів в процесі виробництва.

          Обсяги лісозаготівлі не можуть перевищувати можливості природи відновлюватись (під контролем людського фактору), оскільки ліси є цінним компонентом природи за участю яких відбувається стабілізація навколишнього природного середовища. Такі міри впливають на поліпшення клімату, посилення і підвищення продуктивності сільськогосподарських угідь та чимало інших наведених факторів завдяки яким існує життя на планеті.

        Потрібно проводити роботу з формування екологічно спрямованої суспільної думки в місцевих мешканців. Питання підвищення ефективності відтворення лісів необхідно розглядати в тісному взаємозв'язку з організацією раціонального використання всіх компонентів лісу.

У 2019 році під час свого візиту до Житомирської області, президент Зеленський пообіцяв, що особи котрі причетні до незаконного видобутку бурштину та вирубки лісу, будуть притягнуті до відповідальності: «Ми з вертольота побачили, що у вас відбувається і з вирубкою лісу, і з бурштином. Знаємо всі прізвища, хто стоїть за викраденням державних надр. Ми обов’язково займемося цим питанням. Думаю, що ці люди далеко не виїдуть з нашої країни».

Поки що маємо чергові обіцянки котрі ігноруються та не виконуються на місцях.

       Електронний облік деревини, котрий був започаткований для фіксації вирубки дерев лісу, працює не так як хотілося. Браконьєрів не зупиняють ні система обліку, ні кримінальна відповідальність.  Використання спеціальних бірок зі стійкого чорного пластику з унікальним штрих-кодом, який надійно захищений від підробок. Ними фіксують усі необхідні відомості про деревину: назву сортименту, сорт, породу, довжину, діаметр та об’єм спиляного дерева, а також дані про особу і лісогосподарське підприємство, які її заготовили. Цей вид обліку наразі є єдиним можливим способом українців відстежувати вирубку дерев у лісових господарствах.

Компанії, які займаються вирубкою дерев, повинні отримати спеціальний дозвіл на цю діяльність. Для цього слід подати заяву, план місцевості, де здійснюється вирубка, опис видів дерев, які будуть зрубані, а також ряд паперів для узгодження з різними службами. В цілому отримати такий дозвіл складно. Однак це не виключає повністю незаконність вирубки лісів. Посилення цих процедур потрібно вводити негайно, поки ще можна врятувати ліси на планеті.

       Якщо на державному рівні не буде вжито дієвих заходів щодо відновлення лісів і розширення їхніх площ то Україна просто опиниться перед екологічною катастрофою.

    

 

© 2020 agroindustry.info

Мої відео