Агроіндрустрія України

Інформаційне агентство : СВІТОВИЙ БАНК: Бурхливе пожвавлення економіки в 2021 році стимулює розвиток країн з ринком, що формується в Європейському регіоні та Центральній Азії

Інформаційне агентство : СВІТОВИЙ БАНК: Бурхливе пожвавлення економіки в 2021 році стимулює розвиток країн з ринком, що формується в Європейському регіоні та Центральній Азії
234956 ПЕРЕГЛЯДІВ

Формування конкурентного ділового середовища – головна умова стійкого та стабільного довгострокового зростання

Зазначений у випуску Доповіді про економіку регіону Європи та Центральної Азії від 5 жовтня 2021 року, надзвичайно бурхливе пожвавлення економіки в першій половині поточного року стало стимулом підвищення економічної активності в країнах, що розвиваються. Темпи зростання регіональної економіки перевищують попередні прогнози на 5,5%.

Головним фактором пожвавлення економіки виступає активне відновлення обсягу експорту в першому півріччі 2021 року, що пов’язано з нормалізацією економічної активності в Єврозоні, позитивною динамікою росту цін на сировину та посиленням внутрішнього попиту на тлі вакцинації населення та реалізації плану заходів щодо підтримки економіки. Однак, через тягле поширення в усьому світі та в регіоні більш заразних штамів COVID-19 отриманий експортом імпульс слабшає, що також гальмує процес відновлення внутрішнього попиту.

Згідно з прогнозами, у 2022 році буде поширена тенденція спаду темпів економічного зростання в регіоні до 3,4% в міру подальшої стабілізації зовнішнього попиту та цін на сировину, уповільнення темпів зростання світової економіки та скасування заохочувальних заходів, введених у зв'язку з пандемією. Пандемія приносить свої корективи, через які неможливо зробити точні прогнози, особливо впливає на це ситуація з нерівномірною вакцинацією та наявністю людей, які виступають проти щеплень. Відновлення економіки регіону супроводжується помітним прискоренням інфляції й залишається вразливим для фінансового стресу, який може погіршити умови кредитування на зовнішньому ринку або ж різким підвищенням невизначеності економічного курсу, що призведе до посилення геополітичної напруженості.

«Пандемія продовжує визначати економічні перспективи країн Європи та Центральної Азії. Однак тепер, коли рівень вакцинації в регіоні підвищується, уряди можуть зосередитися на тому, щоб забезпечити інклюзивність, стійкість та стабільність процесу відновлення після закінчення пандемії. Для довгострокового зростання необхідне формування конкурентного ділового середовища, яке сприяє здійсненню підприємницької діяльності та створює сприятливі умови для динамічного розвитку приватного сектора », - Ганна Бьерде, віцепрезидент Світового банку по регіону Європи та Центральної Азії.

За результатами спеціального аналізу з теми «Конкуренція і відновлення підприємств після пандемії Covid-19», який проводився на основі даних досліджень Світового банку «Опитування підприємств» (Enterprise Surveys) і «Пульс бізнесу», пандемія має великий та диференційований вплив на підприємства. В середньому, підприємства регіону стикнулися зі значним падінням щомісячного обсягу продажів та скорочення чисельності працівників на повному робочому дні.

В міру вступу держав у стадію відновлення економіки, урядом всіх країн необхідно буде якнайшвидше залучити поступове скасування загальних заходів підтримки економіки та зосередитися на створенні умов для формування конкурентного ділового середовища. Дане середовище є головною умовою до активного відновлення економіки, стійкості до майбутніх криз та стійкого економічного зростання в довгостроковій перспективі.

Задля створення високоякісного конкурентного середовища, переважна кількість країн Європи та Центральної Азії можуть удосконалити свої інституційні основи та систему застосування права, включаючи проведення економічних реформ, які будуть спрямовані на зміцнення механізмів врегулювання банкрутства, полегшення входу на ринок для нових підприємств та підвищення потенціалу фінансового сектора в частині кредитування підприємств.

Теги: Европа ,Світовий банк,Економіка

© 2020 agroindustry.info

Мої відео