Агроіндрустрія України

Справа щодо розкрадання українських земель - НААН

Справа щодо розкрадання українських земель - НААН
23319 ПЕРЕГЛЯДІВ

Справа розкрадання земель НААН України — це кримінальне провадження за фактом незаконного відчуження в інтересах приватних осіб 15 га державних земель, що мали статус особливо цінних та повинні використовуватися виключно з дослідницькою метою.

У результаті цієї корупційної схеми 138 земельних ділянок, що знаходяться у передмісті Києва (с.Гатне Києво-Святошинського району), незаконно перейшли у власність приватних осіб.

Національна академія аграрних наук України (далі — НААН) — це державна самоврядна наукова організація, яка фінансується з державного бюджету та інших джерел не заборонених законодавством України. Самоврядність її полягає в тому, що вона самостійно визначає тематику досліджень, свою структуру, вирішує науково-організаційні, господарські, кадрові питання, здійснює міжнародні зв’язки.

Умови вчинення злочину

У системі Національної академії аграрних наук України — понад 200 дослідних господарств та інших підприємств. Площа земель в установах НААН становить 584,2 тис. га, з яких 529,5 тис. га — сільськогосподарські угіддя. Такі дані наводить українська Вікіпедія станом на 1 січня 2004 року. Але наскільки ці дані релевантні сьогодні? Цього напевно сказати не можна, оскільки значна частина землі НААН не облікована відповідно до вимог чинного земельного законодавства. Якщо подивитися на Публічну кадастрову карту України, на ній чітко видно ділянки, на яких не вказаний ані кадастровий номер, ані тип власності, ані площа. Саме фактор такої невпорядкованості у 2013 році найімовірніше послугував умовою створення великої корупційної схеми, яка діяла впродовж року — із вересня 2013 по вересень 2014 року. Адже, як відомо, там, де немає порядку, є можливість встановити порядок власний.

Корупційна схема

Детективи НАБУ з’ясували, що впродовж 2013-2014 років посадовці Національної академії аграрних наук України ініціювали ухвалення низки рішень, внаслідок яких понад 15 га державних земель незаконно перейшли у приватну власність. Йдеться про ділянки в передмісті Києва (село Гатне), які мали статус особливо цінної землі й повинні були використовуватися виключно з дослідницькою метою.

Рішення про вилучення такої землі та зміну її цільового призначення може ухвалювати виключно Верховна Рада за поданням Кабінету Міністрів України. Натомість, за даними слідства, посадовці НААН у змові зі службовими особами ГУ Держземагентства в Київській області (Державне земельне агентство нині — Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру) проігнорували вимоги законодавства (статей 149-150 Земельного кодексу України) і без погодженням із КМУ та без згоди парламенту ухвалили рішення про згоду на припинення права постійного користування земельними ділянкам державного підприємства «Дослідне господарство «Чабани» Національного наукового центру Інститут землеробства НААН (далі — ДП «ДГ «Чабани»).

У результаті такого рішення ділянки перейшли у власність наперед визначених осіб. Серед отримувачів ділянок не тільки підозрювані та їхні близькі особи, а й співробітники СБУ, посадовці НААН, Міністерства аграрної політики та інших органів влади. Загалом ці особи отримали 138 ділянок.

Автор: agroindustry.info

© 2020 agroindustry.info

Мої відео