Агроіндрустрія України

Кліщі атакують: як уберегтися?

Кліщі атакують: як уберегтися?
160740 ПЕРЕГЛЯДІВ

Протягом січня та лютого 2021 року виявили та зареєстрували понад 70 випадків хвороби Лайма. Такі дані надає Центр громадського здоров'я.
Кожного року з настанням тепла та пробудженням землі від зимового сну поширюються іксодові кліщі. Лікарка-інфекціоністка, завідувачка поліклініки Олена Корж стверджує, що ці небезпечні для людей та тварин кліщі активні з лютого по грудень. Звичайно ж все залежить від погодних умов. Однак, вершина активізації цих істот припадає на літо, коли тепло й існують всі умови для життя іксодових кліщів.
Зустріти кліщів можна де завгодно. Інфекціоністка говорить, що вони знаходяться як в лісі, так і в парку чи сільській садибі. Кліщі заповзають на тіло людини чи тварини з трави, висотою у 20-60 см. І тільки інколи вони можуть кочувати на невисоких кущах.
Крім того, іксодові кліщі переносять збудники небезпечних хвороб. Лікарка-інфекціоністка Олена Корж зазначає, що в організм людини чи тварини разом із присмоктуванням кліща можуть потрапити збудники кліщового енцефаліту, бореліозу, анаплазмозу, ерліхіозу. Зокрема, в Центрі громадського здоров'я зазначають, що протягом 2020 року було зареєстровано 2 745 випадків бореліозу (хвороби Лайма) та два випадки кліщового енцефаліту. Кожного року близько 20 000 людей звертаються в центри охорони здоров'я до лікарів з проблемою укусу кліща.
Водночас кліщі стають справжньою загрозою для людей та тварин. Адже їхні укуси можуть активізувати в майбутньому близько 150 недуг. Хвороба Лайма проявляється протягом третьої доби. В перший день присмоктування кліща ризик інфікування небезпечною хворобою досить малий. Тож це говорить про те, що варто бути обережним та прослідковувати детально всі частини свого тіла. Бореліоз починає проявлятися почервоніння на місці, де присмоктався іксодовий кліщ. До загальних симптомів додається млявість, нудота, головний біль. Фахівці стверджують, якщо вчасно не виявити збудників небезпечної хвороби, остання може призвести до ураження всіх ділянок тіла.
Кліщовий енцефаліт не менш небезпечний від попередньої недуги. Так, поширеними симптомами інфікування є головний біль, нудота, блювота, порушення звичайного режиму сну. Захворювання вражає центральну нервову систему людини й призводить до інвалідності. Збудник вірусного енцефаліту може потрапити не лише у випадку присмоктування кліща до тіла людини/тварини, а й в наслідок того, що істоту можна розчухати, випадково розчавити.
Тож, як уберегтися від кліщів? Фахівці рекомендують насамперед перед прогулянкою в парку чи лісу подбати про вбрання. Воно має бути не лише комфортним, а й добре закривати все ваше тіло. Підійде одяг з довгими рукавами та світлого кольору. Також потрібно покривати голову хустиною чи капелюхом. Перед прогулянкою скористатися спеціальним аерозолем, що відлякує кліщів. Також варто триматися стежки, не заходити на траву. Та й відпочивати намагатися на тому місці, де немає хмизу, сухої трави, гілок. Адже саме в цих місцях й знаходяться іксодові кліщі. Кожні дві години оглядати себе й своїх близьких. Адже укус кліща людина не зможе відчути: істота виділяє знеболювальну речовину. До того ж кліщ починає присмоктуватися до вашого тіла лише в той момент, як ваше тіло стає малорухомим. Протягом 30 хвилин, а той декількох годин/днів кліщ може пересуватися знизу до верху. Тож лікарі наполягають оглядати тіло саме в такому напрямку. Кліщ може присмоктатися до тіла людини на 12 діб. І тільки на третій день вона починає помічати припухлість та почервоніння.
З поверненням додому ще раз огляньте себе й своїх близьких. Найкраще робити це у світлій кімнаті й з добрим освітленням. Більшу увагу акцентуйте на ділянках тіла, які покриті волоссям. Також поперіть та попрасуйте одяг, в якому ви були. Перегляньте всі речі (рюкзак, сумки, покривала). Якщо на прогулянці з вами був ваш домашній улюблениць, огляньте чи не підчепив він/вона цю небезпечну істоту.
Якщо ж кліща вже виявили на тілі, інфекціоністка Олена Корж наполягає на миттєвому зверненні до лікаря. Хірург зможе видалити кліща, а лікар-інфекціоніст дослідити істоту на наявність збудників. Самостійно виривати кліща не варто, та й викидати його теж не потрібно. Кліща можна помістити в стерильну банку з невеликим шматком травини й відправити в лабораторію. Також варто слідкувати за своїм станом здоров'я надалі: щодня вимірювати температуру тіла, оглядати місце укусу. Якщо ж температура підвищується чи з'являється почервоніння шкіри, потрібно негайно звертатися до лікаря за кваліфікованою допомогою.

© 2020 agroindustry.info

Мої відео