Агроіндрустрія України

В Україні легалізували канабіс: правда чи вигадка?

В Україні легалізували канабіс: правда чи вигадка?
42196 ПЕРЕГЛЯДІВ

В Україні 7 квітня на сайті Кабінету міністр з’явилася постанова, яка свідчила про те, що медичні препарати з умістом канабісу відтепер не будуть вважатися протизаконними. В той же десь більшість ЗМІ ринули писати про легалізацію коноплі в Україні. Насправді легалізація відбулася, але не зовсім. Про законний доступ канабісу в аптеках говорити ще зарано. В постанову вписали всього два доступні медичні препарати. Один із них «Набілон», який застосовується для того, щоб вгамувати побічні ефекти після проведення хіміотерапії проти раку (нудоти та блювання). Коштує такий препарат 57 551 гривня за 50 капсул. «Набілон» є синтетичним канабіноїдом, який має активно речовину тетрагідроканабінол, який синтезується хімічним шляхом в лабораторії. Другий препарат називається «Набіксімолс», який дозволили для зняття спазмів в м’язах при розсіяному склерозі. Такий медичний препарат буде коштувати 17 923 гривень. «Набіксімолс» зроблений з природним шляхом й містить екстракт канабісу. Бачимо, що ціни на легалізовані препарати не маленькі, тож не кожен може дозволити собі таку радість.

Віктор Ляшко каже, що перечислених хвороб від яких рятують препарати з канабісом набагато більше. Головний лікар також назвав хвороби, як епілепсія, Альцгеймера, Паркінсона, псоріаз, депресія та посттравматичний синдром у військових. За його словами, відтепер в Україні буде доступно понад десять препаратів, які будуть містити коноплю. Експерт з державної політики Тарас Ратушний сказав, що повідомляти усім, що в Україні легалізували вживання канабісу зарано. Він також підкреслив, що препарат «Дронабінол», який і раніше був доступний не з’явився в українських аптеках дотепер. Така участь може чекати й нововведених ліків.

На думку Ратушного причина в тому, що в новій постанові не закриті юридичні нюанси. В списку наркотичних засобів є група заборонених речовин й обмежених у доступі. Усі два згадані препарати перенесли у список обмежених доступом, але їх активні компоненти досі перебувають в заборонених. Ратушний каже, що з постановою дуже поспішили, тому спричинили такий казус. Препарати не можуть бути державно зареєстровані поки не розв'язужуть проблему. Після того, як препарати після довгої боротьби за право на існування попадуть на полиці аптек, то скористатися ними зможуть далеко не усі, хто цього потребує. Експерт розповів, що рішення має бути на рівні парламенту чи уряду повністю прибрати канабіноїди зі списку заборонених речовин. Парламент цим не займається на даний час, все залишилось на рівні опублікованої постанови. Рішення прибрати активні речовини із заборонених відкрило б доступ до них різним фармакологічним компаніям та науковцям. Тим самим дало можливість до урізноманітнення препаратів з дешевшими цінами, які допоможуть багатьом хворим.

Медичний канабіс – це лікарський засіб, який має знеболювальний та проти судомного ефект. Присутність медичного канабісу в українських аптеках потребують понад двох мільйонів хворих. Питання щодо легалізації медичного канабісу в Україні на так зване "всенародне опитування" у жовтні минулого року.

© 2020 agroindustry.info

Мої відео