Агроіндрустрія України

Онлайн-шопінг в Інтернет-магазинах: переваги, недоліки та захист прав споживачів

Онлайн-шопінг в Інтернет-магазинах: переваги, недоліки та захист прав споживачів
11274 ПЕРЕГЛЯДІВ

Купівля-продаж в Інтернет-магазинах набирає стрімкого розвитку. Особливо помітно це стало в період локдауну та карантинних обмежень. На українському ринку такий вид діяльності приємний та комфортний за певними особливостями для споживачів тієї чи іншої продукції. Однак, покупці мають і вдосталь запитань до суб'єктів господарювання. Як захистити свої права, якими правилами керуватися під час онлайн-шопінгу та яку відповідальність може нести продавець згідно з законодавством, читайте далі.
Віртуальну покупку здійснював чи не кожен. Година-дві в Інтернеті й товар через декілька днів у відділенні вашої пошти. Однак, онлайн-шопінг має, як переваги, так і небезпеки.
Споживачів відлякує маса недоліків в Інтернет-магазинах. Їх насторожує той момент, що не можна побачити продавця та продукцію на власні очі, не має можливості відчути на дотик якість одягу чи товару для дому. До того ж можна потрапити на гачок до шахраїв та просто подарувати їм гроші. Та й не має споживач ніякої гарантії отримати ту річ, яка прорекламована на сайті онлайн-магазину чи не нарватися на пошкоджений матеріал під час транспортування.
Безсумнівно, покупець, здійснюючи онлайн-покупку, економить час. Ба більше, заощаджує гроші. Фахівці стверджують, що товари в Інтернет-магазинах дешевші внаслідок відсутності витрат на приміщення та оплати роботи продавців. Також переглянувши один-другий сайт магазинів, споживач може натрапити на ексклюзивні товари чи сезонні розпродажі. Крім того, багато жінок з пишними формами або навпаки, жінки з мініатюрними пропорціями, соромляться ходити у звичайні магазини. Аби уникнути критики, вони з легкістю можуть замовити річ, яка їм до вподоби та головне, їх розміру.
Здійснюючи покупку онлайн, споживач має удостовіритися в надійності Інтернет-магазину. Магазин з хорошою репутацією працює не один рік, має великий асортимент продукції, юридичну адресу, номер банківської карти та контактний телефон. Менеджери працюють з покупцями 24/7. Вони привітні та готові виконати всі забаганки споживачів. До того ж менеджери пропонують декілька способів оплати покупки. Найкращий спосіб — після доставлення товару. Покупець може оглянути товар і безпосередньо розрахуватися з кур'єром. Ще один варіант оплати — через банк. Магазин надасть вам рахунок банківської карти й в найближчому банку ви зможете оплатити товар. Крім того, якщо виникнути якісь проблеми, споживач матиме документ, який засвідчуватиме його дії. Поширений спосіб оплати товару — кредитною карткою. Але тут є свої мінуси. Хакери часто зламують Інтернет-магазини й зчитують інформацію з карток споживачів. Після таких дій кредитна картка споживачів виявляється пустою. Тож краще мати одну картку, на яку ви безпосередньо надсилатимете гроші перед оплатою товару. Цей спосіб безпечний та не створює ризики в онлайн-шопінгу. Ще є варіант — післяплати. Отримавши товар, на пошті ви сплачуєте кошти. Однак, посилка може загубитися або розпакований товар можуть не прийняти.
Додамо, що в Україні та за її межами існує багато недобросовісних магазинів онлайн-продажу, які відмовляються нести відповідальність у разі порушення закону про права споживачів. Зокрема, продавець не оформлює належним чином правові відносини зі споживачем. Водночас не надає покупцеві документ, який гарантує права та обов'язки обох зі сторін, не повідомляє споживачеві перевірену інформацію, яка передбачена законодавством. Відповідно, купувати варто речі на перевірених сайтах Інтернет-магазинів, які мають документи, що засвідчують наступне: дату укладання договору, місце перебування продавця, найменування закладу, назву продукції, ціну товару, якщо мова йде про послуги й інші важливі умови згідно з договором щодо продукції. Маючи даний документ, споживач може позиватися до суду у випадку виникнення тих чи інших проблем. Якщо продавець не надає вище згаданої інформації, він несе відповідальність згідно з законодавством.
Також законом про права споживача передбачено надання основних характеристик товару: ціну (плата за доставлення додається), гарантійні зобов'язання, умови постачання, мінімальний час існування договору, умови його розірвання. Зокрема, протягом 14 днів з дати отримання документа, що засвідчує юридичні права на товар, споживач розриває договір, попередньо повідомивши про свої наміри продавцю. Суб'єкт господарювання водночас не пізніше 30 днів повертає сплачені гроші за товар. Споживач може не віддавати товар до того часу, поки не отримає свої гроші від продавця. Крім того повернення продукції сплачує продавець. У випадку розірвання договору, споживач може тримати у себе товар не більше шістдесяти днів у незмінному стані.
Онлайн-шопінг здійснюється за дотриманням певних правил продажу та нормативних документів. В них має бути зазначена дата продажу та назва суб'єкта господарювання з печаткою та підписом уповноваженої особи.
Крім того, отримати оперативну, правдиву інформацію громадяни можуть в урядовому контактному центрі цілодобово та безкоштовно, зателефонувавши на гарячу лінію за номером телефону 1545.

© 2020 agroindustry.info

Мої відео