Агроіндрустрія України

Не долітаючи до гнізда зозулі: «Ретчед» - історія жорстокої медсестри

Не долітаючи до гнізда зозулі: «Ретчед» - історія жорстокої медсестри
194025 ПЕРЕГЛЯДІВ

На Netflix вийшов серіал «Ретчед» - історія жорстокій медсестри Мілдред Ретчед з «Пролітаючи над гніздом зозулі» Кена Кізі. Шоу розробив продюсер і сценарист Райан Мерфі ( «Американська історія жахів», «Політик»), а головну роль виконала лауреатка «Еммі» і «Золотого глобуса» Сара Полсон. Також в проекті знялися Шерон Стоун і Аманда Пламмер, серед продюсерів - Майкл Дуглас.

Чому в новий серіал Мерфі неможливо не закохатися?

У 2018 році Netflix уклав з продюсером і сценаристом Райаном Мерфі безпрецедентний контракт: п'ять років в обмін на 300$ млн. До того моменту кінематографіст уже був однією з найвизначніших постатей Голлівуду - з непристойно успішною антологією «Американська історія жахів» за плечима. Зараз у Мерфі вийшло вже три проекти в рамках угоди: два сезони «Політика», міні-серіал «Голлівуд», а тепер і «Ретчед» - оріджін зловісної медсестри, що терзала героїв роману Кена Кізі «Пролітаючи над гніздом зозулі» і його екранізації з Джеком Ніколсоном. Тепер хочеться одного - щоб продюсер залишився у шлюбі зі стрімінговим гігантом на все життя, а їх медовий місяць ніколи не закінчувався.

Після підписання контракту Мерфі немов остаточно знайшов себе, і хоча його конвеєр скоро начебто наздожене Дарину Донцову, це найкращий період його творчості. «Ретчед», концептуально близька до «Мотелю Бейтса», який передував події «Психо» Альфреда Хічкока, виконана в тих же карамельних ретро-тонах, що і недавній «Голлівуд» - зворушлива казка про те, як повинна була розвиватися кіноіндустрія США. «Ретчед» теж зворушлива і місцями теж казка, тільки найчастіше зловісна, похмура - і оглушливо жорстока. Як якби другим сезоном «Американської історії жахів» (тим, що про психлікарню) підірвали старовинний магазин цукерок. Безліч постраждалих, кількість загиблих поки встановлюється, а на солодощі все життя тепер доведеться дивитися інакше.

Сюжет відбувається в кінці 40-х років - в лікарні для душевнохворих на узбережжі Північної Каліфорнії. У схоий заклад через декілька років привезуть злочинця Рендл Патріка Макмерфі, щоб перевірити його на осудність. А поки в цю клініку з тією ж метою доставляють молодого Едмунда Толлесона (Фінн Уіттрок з «АІЖ»), по-звірячому вбив трьох католицьких священиків. Незабаром на порозі лікарні з'являється Мілдред Ретчед (Сара Полсон). Головлікар Річард Хановер (Джон Джон Бріонс з сезону «Американської історія злочинів» про Версаче) плює на підозри старшої медсестри Бетсі Бакет (Джуді Девіс), піддається витонченим махінаціям і бере жінку в штат.

Якщо вступ з кривавою лазнею вас не злякає, в середині пілота точно стане не по собі - коли господиня мотелю (чудова Аманда Пламмер), куди заселяється Ретчед, почне бурмотіти щось про ледогенератор. Поруч з генератором обов'язково знайдеться ніж для колки льоду - і він, звичайно, відіграє важливу роль в серіалі, який часто дає інструктаж по лоботомії; раз в кадрі присутня Шерон Стоун, а за кадром - Майкл Дуглас (він продюсер), по-іншому, мабуть, не можна. Втім, розбиратися, що там за основний інстинкт у самої Ретчед, доведеться довго: перший сезон не дасть відповіді на питання, як саме вона стала соціопаткою. Але і без того залишить сидіти з відвислою щелепою: часом це мало не найважча робота шоураннері - в основному з психологічної точки зору (дочекайтеся шостого епізоду).

За тією ж формулою в середині дія починає злегка провисати, а до фіналу знову розганяється. Так що всім, хто зненавидів «Голлівуд» за нерозторопність, не варто розраховувати на багато (хоча в теорії можна протриматися на регулярних дозах барвистого насильства). За тією ж формулою все обертається жалісним маніфестом про пошук і прийняття себе. Хіба що повчальними поменше - і мораль особливо хитка. У фіналі виникає непрозора алюзія на Трампа з констатацією того факту, що політика померла і перетворилася в шоу-бізнес. А по ходу справи зустрічаються натяки на те, що нетерпимість до меншин - багато в чому штука нав'язана і виникла не природно. Загалом, якщо і викликати санітарів, то, мабуть, тільки щоб приїхати сюди: не засумуєш.

© 2020 agroindustry.info

Мої відео