Агроіндрустрія України

З 1 квітня в Україні з`являться електронні лікарняні

З 1 квітня в Україні з`являться електронні лікарняні
231645 ПЕРЕГЛЯДІВ

Їхнє запровадження має стати першим кроком для боротьби з корупцією у сфері соціального страхування. Про це під час пресбрифінгу наголосив заступник Міністра соціальної політики Олег Коваль.

На думку урядника, електронний лікарняний зробить більш прозорим та відкритим сам процес видачі лікарняних, оскільки дає змогу відслідкувати весь процес його оформлення.

«Кожен лікар, який видає лікарняний, повинен буде підписати документ своїм цифровим підписом в електронній системі. Інформація через реєстр в Пенсійному Фонді буде автоматично передана до Фонду соціального страхування — в установі одразу знатимуть, що людина захворіла і повинна отримати компенсацію — оскільки є платником єдиного соціального внеску. Весь процес буде прозорим», — підкреслив Олег Коваль.

Лікарняний матиме фіксований термін — в залежності від хвороби. Якщо, згідно з протоколом хвороби, вона лікується шість днів, то й лікарняний відразу відкривається на цей термін. Тобто він відкривається вже закритим. Якщо людина за ці дні вилікувалася, вона може не йти закривати лікарняний, а відразу ставати до роботи. Якщо не вилікувалася, в день закриття попереднього лікарняного відкривається новий. 

У міністерстві сподіваються, що це дозволить відстежити видачу фіктивних лікарняних. А електронний обіг дасть змогу зафіксувати, чи видав лікарняний профільний лікар. До того ж, електронний підпис запроваджує персональну відповідальність медика.

© 2020 agroindustry.info

Мої відео