Агроіндрустрія України

Ксенофобська провокація: відеоролик Дмитра Пелиха розпалює міжнаціональну ворожнечу в Дніпрі

Ксенофобська провокація: відеоролик Дмитра Пелиха розпалює міжнаціональну ворожнечу в Дніпрі
203440 ПЕРЕГЛЯДІВ

14 жовтня на Ютуб-каналі Дмитра Пелиха з’явилось 23-хвилинне відеозвернення до Президента України, в якому він у своїх бізнес-негараздах звинуватив єврейську релігійну громаду Дніпра. Він назвав сектантами послідовників хасидизму — найбільш шанованого і масового руху в іудаїзмі. І звинуватив їх в тому, що вони підпорядкували собі місто і винні в корупційних схемах.

Ролик почав розповсюджуватися як вірус. Наразі його переглянуло понад 20 тисяч інтернет-користувачів. Більшість осудили антисемитську позицію Дмитра Пелиха.

Так користувач під ніком “Славик” написав: “Дмитре, а ви не думаєте, що з`являться факти із вашого минулого життя? А все йде бумерангом! Намагаєтесь розпалювати ворожнечу… Розумні люди, які читають цю нісенітницю, тільки посміються”.

“Щодо громади та єврейського виховання — повна маячня…”, — прокоментував відеоролик Oleg Bigmac.

Ті, кого Дмитро Пелих особисто звинувачував у скандальному відеозверненні, повідомили, що цей чоловік заробив свої мільйони на незаконних казино та залах гральних автоматів. Вони з ним судитимуться і вже підготували два звернення: про розпалювання міжнаціональної ворожнечі та захист честі та гідності з вимогою відшкодування моральних збитків.

Варто відзначити, що таке ставлення до відомої в усьому світі релігійної громади Дніпра обурило як євреїв, так і інших. 18 жовтня своє відеозвернення-відповідь виклав на Youtub-каналі “Стоп корупції” православний вірянин, громадський активіст Артем Мірошниченко.

“Це може призвести до неконтрольованих наслідків. І ми повинні об'єднатися проти таких провокаторів як Пелих Дмитро Іванович. Він зачіпає інтереси сотень тисяч і мільйонів жителів. Ми, як громадська організація, обов'язково будемо звертатися до обласного управління СБУ для того, щоб воно дало оцінку. У воєнний час додавати ще агресії в суспільство неприпустимо”, — заявив голова Дніпровського районного відокремленого підрозділу “Стоп корупції” Артем Мірошниченко.

А за 4 дні після ганебного відеозвернення Дмитра Пелиха була оприлюднена офіційна Заява єврейської громади Дніпра. Вона спростовує всі необґрунтовані звинувачення на свою адресу: “Єврейська громада сповідує і закликає усіх своїх вірян до чесності та справедливості в стосунках між людьми незалежно від національності або релігії. Більше того, чесність у ділових справах — важливий елемент етичного кодексу іудаїзму”.

На думку представників громади, Дмитро Пелих намагається свій особистий конфлікт видати за конфлікт між українцями та євреями, і використовує для цього сумнозвісні антисемітські міфи: мовляв, єврейська громада (синагога, секта) контролює і керує будь-яким кроком державних органів влади у Дніпрі та Україні. Насправді, з моменту свого створення всі, хто сповідує вчення Тори, мають дотримуватися законів держави так само, як і релігійних законів.

Керуючий справами єврейської громади Дніпра Олександр Фрідкіс 18 жовтня звернувся до начальника Шевченківського відділення поліції Миколи Ткаченка з офіційною заявою про вчинення Дмитром Пелихом кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 161 Кримінального кодексу України (розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті). 

Правоохоронці перевіряють отриману інформацію і протягом доби вирішать питання про відкриття кримінального провадження. Якщо злочин доведуть, за ксенофобську пропаганду Дмитру Пелиху загрожує до 5 років ув'язнення.

© 2020 agroindustry.info

Мої відео