Агроіндрустрія України

За добу порвало шпалери: у Дніпрі легендарний будинок із гномами тріщить по швах

За добу порвало шпалери: у Дніпрі легендарний будинок із гномами тріщить по швах
61507 ПЕРЕГЛЯДІВ

Тепер аварійний не лише фасад, а й вся будівля по вулиці Гончара, 4. У руйнуванні люди звинувачують сусіда з першого поверху. Кажуть: новий власник комерційного приміщення затіяв перепланування, але дозволів на це не отримав.

Над балконом Людмили Чередниченко, що мешкає в будинку з гномами більше сімдесяти років, геть розтріскався архітектурний декор.

Шкода, така Мадонна — красуня. Я боюся, що одного дня вона впаде на голови перехожих”, - каже жінка.

Тому на її прохання одну з трьох Мадонн експерти зняли і забрали на реставрацію — її доведеться збирати по крихтах.

Тим часом, жінка показує тріщини всередині квартири. Пояснює, що вони почали з`являтися з серпня, як тільки нові орендарі затіяли перепланування першого поверху лівого крила.

“Почала просідати квартира, що розташовується над колишнім кафе, водночас балки почали тягнути другу частину будинку. І в мене теж пішли тріщини на стелі, тріщини біля балкону, почала “гуляти” підлога, підніматися паркет”, - бідкається Людмила.

У квартирі навпроти минулого тижня буквально за один день порвало шпалери. Впали маячки, що встановлювали співробітники Жилсервісу-2. Тріщини пішли від підлоги до стелі. Жителі будинку налякані та не знають, як зупинити підприємців. Новий власник на контакт не йде. Хоча навіть у вихідні тут продовжуються будівельні роботи.

Володіє приміщенням товариство з обмеженою відповідальністю “Оренда Дніпро”. Його телефони відключені. Люди звернулися по допомогу до міськради, та й з чиновниками виконроби особливо не панькаються.

“Вчора виходив незрозумілий чоловік, він відмовився представлятися. У них проєкт, де вони повністю виносять несучу стіну. Креслення не підписані. Навіть проєктувальник, який їх креслив, розумів, що це незаконно і не поставив своє прізвище”, - розповідає начальник управління з питань охорони культурної спадщини міськради Дніпра Надія Лиштва.

Наступного дня начальниці міськуправління двері взагалі не відчинили. Як раніше не пустили делегацію перевіряльників Державної архітектурно-будівельної комісії.

“Наші звернення до поліції, в прокуратуру і ДАБК ні до чого не призвели”, - жаліється мешканець будинку Олександр, тримаючи в руках солідну теку відписок.

Кримінальне провадження за фактом руйнації пам`ятки архітектури 19-го століття не відкрито, додає чоловік. А Надія Лиштва каже, що раніше будинку з гномами був потрібен тільки капітальний ремонт фасаду, а тепер необхідно укріплювати всю будівлю.

© 2020 agroindustry.info

Мої відео