Агроіндрустрія України

Міністр економіки: Державні кошти повинні витрачатись на українські товари

Міністр економіки: Державні кошти повинні витрачатись на українські товари
312540 ПЕРЕГЛЯДІВ

Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко під час заходу «День постачальника 2024», присвяченого зустрічі з вітчизняними виробниками та обговоренню питання демонополізації та імпортозаміщення продукції для потреб АТ «Укрзалізниця» розповіла, що для Уряду пріоритетно підтримувати національного виробника.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Щоб Україні не залежати від ситуації на зовнішніх ринках та геополітичних змін й стати економічно самодостатньою державою Уряд планує підтримувати національного виробника, нарощувати несировинний експорт і залучати інвестиції у реальний сектор. Як зазначила Юлія Свириденко, розвиток цих напрямів – це прямий вклад в обороноздатність країни і частина національної політики «Зроблено в Україні». 

«Нашу безпеку і оборону ми можемо фінансувати виключно коштами, які заробляємо всередині країни. З кожної гривні, витраченої на українські товари, до 40% повертається назад у бюджет. Саме тому, коли у час війни для потреб Укрзалізниці матеріали закуповуються в іноземних постачальників – це позбавляє ресурсу нашу армію. Тож наша задача – посилити імпортозаміщення, всюди, де можливо, перейти на українські товари і компоненти. Держава, зі свого боку, посилює інструменти підтримки бізнесу», — сказала очільниця мінекономіки.

Торік банківський сектор не міг надавати дешеві кредити. Натомість це робила держава. Більшість кредитів в країні було видано за програмою 5-7-9. Цього року Уряд збільшив її фінансування до 18 млрд грн. Підприємствам переробної промисловості збільшено ліміт до 150 млн грн та термін кредитування до 10 років, також покращено умови для деокупованих територій, аби вони могли швидше відновлюватися. Пріоритетом програми будуть кредити на інвестиційні цілі.

Власне розвиток українських виробників і залучення інвестицій в реальний сектор є пріоритетами Мінекономіки. Для підтримки виробників Уряд запустив програму грантів на розвиток переробної промисловості. За цією програмою підприємець може отримати від держави до 8 млн грн на модернізацію свого виробництва.

«Важливо – збільшувати рівень локалізації. Якщо в середньому у світі рівень проникнення імпорту в публічні закупівлі складає 7%, то в Україні цей показник складає неймовірних 38%. У наступному році рівень локалізації буде на рівні 20% і розповсюджуватиметься на міський транспорт, залізничний транспорт, комунальну і спецтехніку, енергетичне машинобудування. Ми думаємо над розширенням цього списку», — сказала Міністр економіки України.

В мінекономіки зазначають, що для сприяння імпортозаміщенню Укрзалізниця повинна планувати свою потребу в товарах наперед, надавати технічні специфікації на товари, які мають підлягати імпортозаміщенню, і розробити механізм тестування та сертифікації українських товарів, які можуть замінити імпортні. При цьому ключовим є підтримка продуктивного діалогу з виробниками, щоб вони розуміли потребу і докладали зусиль для задоволення цієї потреби.

Нагадаємо, що раніше під час зустрічі Першого віцепрем'єр-міністра України з віцепрем’єр-міністром та міністром енергетики, бізнесу та промисловості Швеції Еббою Буш говорилось, що Шведський бізнес зацікавлений у збільшенні своєї присутності в Україні, а також у розвитку співпраці з українськими компаніями у високотехнологічних галузях - енергетиці, телекомунікаціях та кібербезпеці.

© 2020 agroindustry.info

Мої відео