Агроіндрустрія України

До Фонду підтримки енергетики України внесли понад 322 мільйони євро

До Фонду підтримки енергетики України внесли понад 322 мільйони євро
395694 ПЕРЕГЛЯДІВ

Загальний обсяг зобов’язань донорів щодо грантових внесків до Фонду підтримки енергетики України сягнув понад 322 мільйони євро. 192 мільйони євро з них вже було переведено на рахунок Фонду 15 донорами державного та приватного секторів з різних держав. Решта суми — раніше анонсовані грантові внески, які очікуються на рахунку Фонду найближчим часом. 

Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко, повідомляє пресслужба Міненерго.

«З початку повномасштабної війни ворог робив усе можливе, аби пошкодити чи знищити нашу енергосистему. І якби не колосальні зусилля наших військових, енергетиків та міжнародних партнерів, йому б це вдалося. Фонд підтримки енергетики України став ефективним інструментом для залучення грантових коштів від партнерів для закупівлі обладнання», — сказав Герман Галущенко.

За словами міністра енергетики, при Міненерго функціонує робоча група з питань організації гуманітарної допомоги в енергетичній галузі, яка працює над обробленням запитів на необхідне енергетичне обладнання та паливо від компаній паливно-енергетичного комплексу. Враховуючи значний рівень пошкоджень устаткування, щораз більші потреби енергосектору для ремонту та відновлення, Робоча група вже схвалила запити на закупівлю обладнання і палива на суму в понад 310 мільйонів євро.

У Міністерстві енергетики зазначають, що грантові внески до Фонду зробили державні та приватні донори з Німеччини, Великої Британії, Швеції, Австрії, Ісландії, Іспанії, Данії, Нідерландів, Угорщини, а також Європейська Комісія та Регіональна асоціація органів регулювання енергетики (ERRA). 

За період з січня до початку жовтня 2023 року у межах роботи Фонду було укладено понад 200 угод на закупівлю енергетичного обладнання.

  • Нагадаємо, що раніше Герман Галущенко сказав: «росія вже давно використовує енергію як зброю. Ми маємо позбавити державу-агресора цього важеля впливу на європейському континенті, скоротивши до нуля залежність від російських енергоресурсів. Це питання не тільки енергетичної, але і національної безпеки окремих держав».
  • Очільник Міненерго відкрив 3-й Німецько-український енергетичний день у Берліні, у якому також взяла участь парламентський державний секретар у Федеральному міністерстві економіки та клімату Німеччини Франциска Брантнер.
  •  За словами Германа Галущенка, російська федерація вже давно використовує енергію як зброю, тому світ повинен відмовитись від енергоресурсів з країни-агресорки.
  •  Також Міністр енергетики додав, що Німеччина демонструє лідерство у цьому питанні і змогла за декілька років перейти від найбільшого європейського споживача російського газу та нафти у 2021 році до майже нуля у 2023 році. «Ваш приклад надихає», — сказав очільник Міненерго.
  • Герман Галущенко підкреслив, що співпраця з Німеччиною у межах Німецько - Українського Енергетичного Партнерства як на урядовому рівні, так і на рівні business-to-business має важливе значення для України.
  •  «Ми продовжуємо і розширюємо співпрацю в енергетичній сфері. І дуже важливо, що німецький бізнес бере участь у проєктах, які допоможуть не тільки відбудувати український енергосектор, але і створити сучасну та стійку енергетичну систему», — підсумував Міністр.
  • Окрім цього, у межах Третього Німецько-Українського енергетичного дня у Берліні міністр енергетики провів зустріч з представниками німецького бізнесу. Участь у зустрічі взяли, зокрема, представники компаній NOTUS energy, German Eastern Business Association (OA), Siemens Energy LLC, SCHNEIDER GROUP, ANDRITZ HYDRO, Uniper SE, 50 Hertz та інші.

© 2020 agroindustry.info

Мої відео