Агроіндрустрія України

У травні аналітики БЕБ упередили незаконне відшкодування ПДВ на понад 210 млн грн

У травні аналітики БЕБ упередили незаконне відшкодування ПДВ на понад 210 млн грн
308249 ПЕРЕГЛЯДІВ

За результатами інформаційно – аналітичної роботи з використанням ризик-орієнтованого підходу аналітики Бюро економічної безпеки України встановили низку підприємств з потенційним ризиком незаконного відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) на суму понад 210 млн грн.

Щоб не допустити розтрату державних коштів, співробітники БЕБ скерували рекомендаційні листи про виявлені ризики та необхідність проведення контрольно-перевірочних заходів до Державної податкової служби України (ДПС).

Згодом 7 суб’єктів господарської діяльності (СГД) самостійно відмовилось від відшкодування ПДВ на суму 38,1 млн грн.

Окрім того ДПС, за результатом проведення контрольно-перевірочних заходів, відмовила у відшкодуванні ПДВ іншим підприємствам у розмірі 172,5 млн грн.

Серед цих СГД - підприємства, що використовують пільгу з ПДВ, шляхом фіктивного працевлаштування людей з інвалідністю.

Аналітики БЕБ встановили, що згадані підприємства імітують виробничий процес. Фактично, вони оформлюють від свого імені, а також через підприємства-комісіонери, імпортні операції з ввезення на митну територію України товарів. У подальшому ці товари постачаються на адресу реальних суб’єктів господарювання, що продають їх через власні торгівельні мережі.

Підприємства-імпортери, застосовуючи пільги, незаконно формують від’ємне значення з ПДВ та подають заявки на його відшкодування. (Згідно з законодавством України підприємства на яких працюють особи з інвалідністю, звільняються від сплати податку на додану вартість, та мають право на його відшкодування.)

Таким чином, завдяки рекомендаціям аналітиків БЕБ, у травні 2023 року було збережено понад 210 млн грн бюджетних коштів.

 

Теги: БЕБ, Бюро економічної безпеки,Аналітики БЕБ ,аналітики,упередження, пдв

© 2020 agroindustry.info

Мої відео