Агроіндрустрія України

Юрист допоміг встановити факт родинних відносин сина з померлою матір’ю для прийняття спадщини

Юрист допоміг встановити факт родинних відносин сина з померлою матір’ю для прийняття спадщини
373765 ПЕРЕГЛЯДІВ

До Олександрійського бюро правової допомоги звернувся пан Володимир, який повідомив, що в 2015 році померла його мати Галина Василівна. До нотаріуса Володимир не звертався, оскільки був єдиним спадкоємцем та гадав, що вступив в спадщину, але в 2020 році нотаріусом йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину.

В 2014 році мати пана Володимира придбала квартиру в м. Олександрія, де він постійно проживав разом з нею. Батько пана Володимира разом з ними не проживав та перебував у розлученні з матір’ю. В 2015 році після смерті матері заяву про прийняття спадщини він не писав, оскільки був впевнений, що є єдиним спадкоємцем та фактично прийняв спадщину, так як постійно проживав разом із своєю матір’ю. У вересні 2020 року пан Володимир звернувся до приватного нотаріуса Олександрійського міського нотаріального округу Кіровоградської області з заявою про прийняття спадщини за законом, яка відкрилась після смерті його матері. В 2022 році Володимир отримав постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, оскільки не надав документів, які б підтверджували родинні відносини з його матір’ю, а саме: свідоцтва про народження, довідку про прописку і проживання на день її смерті за одною адресою. Нотаріусом було роз’яснено, що без свідоцтва про народження та довідки про проживання разом на момент її смерті, Володимир обмежений у праві отримати свідоцтво про право на спадщину. Пан Володимир, повідомив нотаріусу, що своє свідоцтво про народження він втратив, а дублікат свідоцтва отримати не може, оскільки він народився у Вірменії у місті Єревані.

Допомогти у вирішенні питання взявся головний юрист Олександрійського бюро правової допомоги, адвокат Володимир Попович, який ознайомився з матеріалами справи та підготував заяву до суду про встановлення факту родинних відносин та постійного проживання пана Володимира разом з матір’ю на час відкриття спадщини.

Олександрійським міськрайонним судом Кіровоградської області, вимоги пана Володимира щодо про встановлення факту родинних відносин та факту проживання на час відкриття спадщини було задоволено повністю.

Ця справа в Єдиному державному реєстрі судових рішень № 398/1602/22

https://reyestr.court.gov.ua/Review/104920441  

Коментує головний юрист Олександрійського бюро правової допомоги, адвокат Володимир Попович:

 

Відповідно до постанови Пленуму Верховного суду України № 7 від 30.05.2008 року, «Про судову практику у справах про спадкування», якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім'єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, яка відкрилася до 1 січня 2004 року тощо. Якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв'язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не про встановлення факту прийняття спадщини.

 

© 2020 agroindustry.info

Мої відео