Агроіндрустрія України

Аліменти на дитину у 2022 році

Аліменти на дитину у 2022 році
396706 ПЕРЕГЛЯДІВ

Поширеним питанням серед клієнтів системи безоплатної правової допомоги є отримання аліментів.  Про особливості розмірів та умов стягнення аліментів на дитину у 2022 році розповідає Уляна Гаранська, фахівець Оріхівського бюро правової допомоги.

 У 2022 році мінімальний розмір аліментів на дитину становить:

з 1 січня 2022 року:

- до 6 років – 1050 грн;

- від 6 до 18 років - 1309 грн

з 1 липня 2022 року:

- до 6 років – 1100,5 грн;

- від 6 до 18 років - 1372 грн

з 1 грудня 2022 року:

- до 6 років – 1136 грн;

- від 6 до 18 років – 1416,5 грн

 У 2022 році максимальний розмір аліментів на дитину становить:

з 1 січня 2022:

- до 6 років – 21 000 грн;

- від 6 до 18 років – 26 180 грн

з 1 липня 2022 року:

- до 6 років – 22 010 грн;

- від 6 до 18 років - 27 440 грн

з 1 грудня 2022 року:

- до 6 років – 22 720 грн;

- від 6 до 18 років – 28 330 грн

 Індексація розміру аліментів

Якщо розмір аліментів був визначений у твердій грошовій сумі, він підлягає індексації відповідно до закону, якщо платник і одержувач аліментів не домовилися про інше.

Індексація проводиться якщо величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, який встановлюється в розмірі 103 відсотка та нараховується щорічно у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

Максимальний розмір аліментів разом із сумою індексації не повинен перевищувати 50% грошового доходу платника аліментів.

Відповідальність за несплату аліментів

Відповідно до ч.9 ст.71 Закону України «Про виконавче провадження» за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, державний виконавець виносить вмотивовані постанови, які діють до погашення заборгованості у повному обсязі:

1) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України;

2) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами;

3) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії;

4) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання.

Адміністративна відповідальність

Відповідно до ст.183-1 КУпАП у разі несплати аліментів, яка привела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, застосовується покарання у вигляді суспільно корисних робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин.

Повторне протягом року вчинення правопорушення, тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від двохсот сорока до трьохсот шістдесяти годин.

 Кримінальна відповідальність

Відповідно до ст.164 Кримінального кодексу України злісне ухилення від сплати аліментів карається громадськими роботами на строк від вісімдесяти до ста двадцяти годин або арештом на строк до трьох місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

Повторне злісне ухилення від сплати аліментів карається громадськими роботами на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин або арештом на строк від трьох до шести місяців, або обмеженням волі на строк від двох до трьох років.

 Конфіскація житла за борги

За наявності заборгованості із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці, стягнення може бути звернено на майно боржника. Звернення стягнення на житло можливе лише у разі відсутності в боржника достатніх коштів чи рухомого майна для погашення заборгованості. У такому випадку державним виконавцем може накладатися арешт на житло боржника. Арешт накладається у розмірі суми стягнення з урахуванням виконавчого збору, витрат виконавчого провадження, штрафів та основної винагороди приватного виконавця на все майно боржника або на окремі речі. Після цього арештоване житло може бути реалізоване на електронному аукціоні. Сума, виручена від продажу житла, перераховується на погашення заборгованості зі сплати аліментів та покриття витрат виконавчого провадження.

 Аліменти від держави у 2022 році

Тимчасова державна допомога дитині призначається, якщо:

-відомості про одного з батьків (платника аліментів) внесено до Єдиного реєстру боржників у зв’язку з несплатою ним аліментів;

-стосовно одного з батьків здійснюється кримінальне провадження або він перебуває на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, якого визнано в установленому порядку недієздатним, а також перебуває на строковій військовій службі;

-місце проживання(перебування) одного з батьків не встановлено,

 Для призначення допомоги до центру надання адміністративних послуг за місцем проживання того з батьків, хто утримує дитину, подаються:

• заява;

• копія свідоцтва про народження дитини;

• декларація про доходи та майновий стан.

Допомога призначається кожні 6 місяців. ЇЇ розмір розраховується як різниця між 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

 Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

 

Теги: безоплатна правова допомога,аліменти на дитину,державна соціальна допомога

© 2020 agroindustry.info

Мої відео