Агроіндрустрія України

Як пандемія змінила роботу радіожурналістів: репортаж з Узбекистану

Як пандемія змінила роботу радіожурналістів: репортаж з Узбекистану
355970 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сьогодні стартує щорічний Глобальний тиждень медійної та інформаційної грамотності, яку проводить ЮНЕСКО. На тлі пандемії питання інформування населення набувають особливої  актуальності - можна без перебільшення сказати, що мова часом йде про життя і смерть.

Для радіоведучої Назіри Іноятовой, що займає пост креативного і програмного директора приватної радіостанції Ташкента «Avtoradio FM 102.0», пандемія стала справжнім випробуванням на відданість професії та готовність адаптуватися до нових умов роботи.

«Коли в Узбекистані оголосили карантин у зв'язку з розповсюдженням коронавірусу, було звичайний ранок понеділка, - згадує Назіра. - У всіх уже були плани на наступний тиждень, всі були в передчутті Навруза (національного свята весняного рівнодення). Але все змінилося, відразу реальність стала іншою ».

За словами Назіри, в перші дні після оголошення карантину в ефірі практично всіх приватних радіоканалів Ташкента і понад 20 регіональних радіостанцій йшла тільки музика. Але «Avtoradio FM 102.0" не припинило пряме мовлення і продовжило щодня випускати новинні блоки.

Назіра одна з декількох сотень узбецьких журналістів, які брали участь в спеціальних тренінгах ЮНЕСКО по медійній та інформаційній грамотності, перевірки фактів і журналістиці даних. Інші агентства ООН також проводили семінари з навчання журналістів та блогерів: коректне висвітлення проблем ґендерної рівності (ЮНФПА), розвиток навичок у сфері взаємодії з судами та освітлення судових процесів (ПРООН), інформування про ризики та взаємодія з громадськістю під час COVID-19 (ЮНІСЕФ і Міністерство охорони здоров'я Узбекистану) і тренінги для журналістів і прессекретарів регіональних підрозділів Міністерства охорони здоров'я щодо протидії поширенню неправдивої інформації про COVID-19 і роботі з населенням (ВООЗ).

Назіра впевнена, що саме навички, методологія і знання, отримані на тренінгах, допомагають їй і її колегам успішно відсівати реальні факти від дезінформації та чуток. Через нескінченного потоку фейків і порад фейкових лікарів багато ЗМІ Узбекистану стали приділяти більше уваги темі коронавірусу і зміцнення здоров'я.

У період суворого карантину в сам офіс радіостанції приходив тільки один ведучий - він жив неподалік і добирався на роботу пішки. Решті, включаючи саму Назір, довелося працювати з дому.

«Пам'ятаю, як вдома десь за годину до ефіру я просила своїх рідних не шуміти. І все ж, мені траплялося вибачатися за сторонній шум прямо в ефірі », - з посмішкою згадує Назіра.

За словами Назіри, всупереч виниклим фінансовим труднощам, ніхто зі співробітників не пішов з радіо, навпаки - колектив згуртувався. В умовах невизначеності можливість присвятити себе роботі та спілкуванню з аудиторією надавала їм додаткові сили.

«Нам довелося швидко адаптуватися до роботи в абсолютно нових умовах. Хтось працював і виходив в ефір зі своєї вітальні, хтось зі спальні. Але навіть будучи не в найкращому настрої, ми не мали права транслювати негатив в прямий ефір », - ділиться Назіра.

Радіо буде жити

Як зазначає Назіра, зараз аналогове радіо, яке з нами вже понад 80 років, витісняється цифровим. Через пандемію цифровізація прискорилася, і тому радіожурналістам потрібно шукати нові формати. У тому числі та нові формати подачі контенту.

Торік, «Avtoradio FM 102.0» запустило програму «Народний Telegram». «Під час програми наші слухачі, які стали очевидцями якихось подій в Ташкенті, відправляють нам в Telegram-месенджер голосові повідомлення не довше однієї хвилини. З цих повідомлень люди дізнаються про ситуацію на дорогах або про щось цікаве з життя міста.

Життя, радіо, любов

«Радіо для мене - це любов, настрій. Коли ти включаєш мікрофон, здається, що говориш сам з собою, але насправді ти передаєш свій досвід, звертаючись до величезної кількості людей. На початку мені було дуже важко. Саме тоді я інтуїтивно зрозуміла, що мені потрібно повністю піти в роботу, - згадує Назіра. - Що я тоді і зробила ».

© 2020 agroindustry.info

Мої відео